Moestuin beginnen: wanneer kun je dat het beste doen?

Een moestuin beginnen in oktober of november? Kan dat? Het is een veelgestelde vraag: wanneer kan je het beste beginnen met een moestuin of moestuinbak? Mijn antwoord is altijd: zo snel mogelijk! Ik zal per maand in dit artikel opsommen wat de voor- en nadelen zijn van het beginnen met een moestuin in die maand!

In januari een moestuin beginnen?

Ja mooi toch! Een frisse start van het nieuwe jaar. Terwijl jij nog vol bent van je (goede)voornemens kan je alvast je plannen maken en spulletjes bestellen. Een goede voorbereiding is het halve werk zegt men wel eens! Ook kan je als de grond niet te zompig of bevroren is de plek waar de moestuin komt vrijmaken. Een mooi voordeel: onkruid groeit nog niet, dus alles wat je buiten doet heeft lang effect.

En in februari dan?

Veel mensen beginnen in februari al met het voorzaaien van een aantal groentes die daarna buiten of in een kas kunnen worden uitgeplant. Zie verder hierboven, wat voor januari geldt kan in februari ook prima! 

Maart is ideaal toch?

De meeste mensen zijn het erover eens dat maart de beste maand is om te beginnen met een moestuin. Op zich logisch, want in die maand kan je lekker actief aan de gang met het aanleggen van je moestuin, (voor)zaaien van plantjes en dat soort dingen. Ook is het geen ramp als je in maart pas een planning maakt of zonder planning begint. Wel geef ik vaak de tip om niet te haastig van start te gaan in maart, want maart roert zijn staart qua weer! Het kan zomaar ineens vriezen en dan weer hard waaien of lekker warm worden. Soms is dat iets te veel voor jonge groenteplantjes, dus zorg dat je iets achter de hand hebt als vorstbescherming. Of wacht nog even een maandje met uitplanten.

April doet wat ‘ie wil!

In april heb je de meeste nachtvorst wel weer gehad. De meeste groentesoorten kun je nu wel buiten zaaien of uitplanten. Dit is dus ook een mooie maand om een lekker actieve start te maken in jouw moestuintje.

In mei leggen alle vogels een ei!

In mei een moestuin beginnen is zeker niet te laat. Als je nu pas begint val je juist met je neus in de boter en kan je lekker aan de gang! Sommige dingen kun je beter te laat dan te vroeg zaaien. Mijn ervaring is dat het geen probleem is om een maandje later te zaaien en het plantje het wel weer inhaalt. 

Is juni te laat om een moestuin te beginnen? 

Nee hoor, zeker niet! Het is juist lekker gemakkelijk, want je hoeft niet voor te zaaien in een zaaibakje (tenzij je de zaailingen tegen slakken wilt beschermen) want de temperatuur is daar prima voor! Alles groeit lekker snel, dus ook dit is een prachtmaand om met je moestuin te beginnen. Veel mensen zijn voor juni al super druk geweest om onkruid onder controle te houden en als jij in juni een frisse start maakt heb je daar minder last van. Kijk wel uit met slakken, want die komen op je nieuwe moestuin af als kinderen op ijsjes.

Juli dan?? Te laat zeker?

Nee hoor, ook weer zo’n mooie maand om te beginnen met een moestuin. Het is warm weer, alles groeit snel en vaak hebben mensen lekker vakantie en dus de tijd om de moestuin aan te leggen! Het lekkere weer motiveert vaak juist om echt wat gaafs van de moestuin te maken. Er zijn nog zat dingen om te kunnen zaaien voor dit oogstseizoen zoals veel blad- en stengelgewassen (die ook nog eens vaak snel groeien in die tijd) en wintergroenten zoals boerenkool en winterwortel!

Kan je nog een moestuin beginnen in augustus?

Natuurlijk kan dat! Ook in augustus is het lekker warm weer en vaak hebben mensen juist dan de tijd om aan zoiets te beginnen in verband met de zomervakantie. Ook in augustus kan je nog zat dingen zaaien! 

Het grote voordeel aan augustus vind ik dat de meeste “ongedierten” hun weg naar andere voedselbronnen hebben gevonden. Slakken lijken (nog) minder snel te kruipen door het veelal droge weer en veel rupsen zijn al in een vlinder veranderd, waardoor er een kleiner risico is op vraat. Ook de onkruiddruk is veel lager in augustus.

In september een moestuin beginnen is waanzin? 

Nee joh! Zelfs in september kan je nog een aantal gewassen zaaien en voor of in de winter oogsten. Zeker als er een lekker warme nazomer is zoals tegenwoordig gebruikelijk is in Nederland. Op dit moment weet je hoeveel budget je nog over hebt zo na het vieren van de zomervakantie en kan je all-in gaan op jouw moestuintje. Ook als je nog niets zaait is dit een mooi moment, want door het vaak lekkere weer is het fijn om de plek vrij te maken voor jouw moestuin. In het najaar en winter kan je weinig onkruidgroei verwachten, dus heb jij een sterke start voor het nieuwe seizoen!

Een moestuin beginnen in oktober?

Kan prima! Waarom wachten tot volgend jaar als het nog prima weer is en je het aanleggen in wat meer rust kan doen in plaats van dat alles in grote haast moet gebeuren in het nieuwe jaar? Van uitstel komt afstel, dus dit is juist hét moment om eraan te beginnen. Je hebt nu veel minder last van onkruid en (on)gedierte. Als je nu een stuk grond vrijmaakt voor je moestuin, kun je gelijk alle slakkennesten verwijderen, zodat je in het voorjaar veel minder last hebt van slakken. En wist je dat dit de perfecte periode is om knoflook te poten?

Is november dan wel een slechte maand om een moestuin te beginnen?

Je raadt het al: welnee! Hier begint de goede voorbereiding voor het nieuwe jaar. Als de bodem niet te zompig of bevroren is (zelden in november) kan jij mooi je plek vrijmaken voor de moestuin to be. Ook in november heb je geen last van plagen of (on)kruidgroei, dus jij kan heel efficiënt bezig met het aanleggen van de moestuin van jouw dromen. Ook begint in november het denkwerk voor de planning van het komende zaaiseizoen.

Ook een handige bijkomstigheid: als je in november begint, dan merk je meteen welke spullen je nog mist. Die kan je dan ALLEMAAL op je verlanglijstje voor Sinterklaas of Kerst zetten. Handig!

December dan?

Nou.. 

JA NATUURLIJK! Waarom niet? Van uitstel komt afstel! Daarnaast is het in Nederland vaak nog zulk zacht weer in december, dat je nog prima wat kunt aanleggen. Ook dan groeit er nauwelijks (on)kruid en zijn de plaagdiertjes niet actief, dus ideaal! Ook dan kan je mooi checken of je alles in huis hebt om goed voorbereid te zijn op het groeiseizoen. Vaak zijn er in december aanbiedingen van zaden of andere benodigdheden die in januari toch echt een stukje duurder zijn. Dus sla alvast je slag! Misschien helpt de Sint of Kerstman je ook nog wel een handje..

 

Zo zie je maar weer: je kan elke maand wel beginnen met een moestuin! De belangrijkste reden hiervoor is: als je het nu niet doet, dan blijf je het uitstellen. Als je eenmaal begonnen bent, dan gaat er een wereld voor je open!

Moestuin beginnen? Onze tips!

  1. Haal struiken die in de weg staan weg tot je een egaal stuk grond overhoudt. Spitten is niet nodig.
  2. Leg een dikke laag karton, meerdere lagen kranten of een stuk biologisch afbreekbaar worteldoek op de grond.
  3. Zet daar een moestuinbak op en vul hem met biologische moestuingrond (grond met compost).
  4. Leg er eventueel een raster op voor een mooie vakverdeling in vakken van 30x30cm en begin met square foot gardening!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *