Moestuin beginnen, wanneer?

Een moestuin beginnen in oktober, of november? Kan dat? Het is een veelgestelde vraag met een breed antwoord: wanneer kan je het beste beginnen met een moestuin of moestuinbak? Mijn antwoord is altijd: zo snel mogelijk! 😉 Ik zal per maand in dit artikel opsommen wat de voor-, en nadelen zijn van het beginnen met een moestuin in die maand!

In januari een moestuin beginnen?

Ja mooi toch! Een frisse start van het nieuwe jaar. Terwijl jij nog vol bent van je (goede)voornemens kan je alvast je plannen maken en spulletjes bestellen. Een goede voorbereiding is het halve werk zegt men wel eens, wat in de moestuinwereld geldt voor deze maand! 

Ook kan je als de grond niet te zompig of bevroren is de plek waar de moestuin komt vrijmaken. Een mooi voordeel: onkruid groeit nog niet, dus alles wat je buiten doet heeft lang effect.

En in februari dan?

Veel mensen beginnen in februari al met het voorzaaien van de sterkere groentes die daarna buiten in een kas kunnen. Zie verder hierboven, wat voor januari geldt kan in februari ook prima! 

Maart is ideaal toch?

De meeste mensen zijn het erover eens dat maart de beste maand is om te beginnen met een moestuin. Op zich logisch, want in die maand kan je lekker actief aan de gang met het aanleggen van je moestuin, (voor)zaaien van plantjes en dat soort dingen. Ook is het geen ramp als je in maart pas een planning maakt of zonder planning begint. Wel geef ik vaak de tip om niet te haastig van start te gaan in maart, want maart roert zijn staart qua weer! Het kan zomaar ineens vriezen en dan weer hard waaien of lekker warm worden. Soms is dat iets te veel voor groentjes, dus zorg dat je iets achter de hand hebt als vorstbescherming, of wacht nog even een maandje met uitplanten.

April doet wat ‘ie wil!

In april heb je de meeste nachtvorst wel weer gehad en kan je het meeste wel uitplanten. Dit is dus ook een mooie maand om een lekker actieve start te maken in jouw moestuintje. 

In mei leggen alle vogels een ei!

In mei een moestuin beginnen is zeker niet te laat. Als je nu pas begint val je juist met je neus in de boter en kan je lekker aan de gang! Je kan sommige dingen liever te laat dan te vroeg zaaien. Mijn ervaring is dat het geen probleem is om een maandje te laat te planten en het plantje het wel weer inhaalt. 

Is juni te laat om een moestuin te beginnen? 

Nee hoor, zeker niet! Het is juist lekker gemakkelijk, want je hoeft niet voor te zaaien in een zaaibakje (tenzij je de zaailingen tegen slakken wilt beschermen) want de temperatuur is daar prima voor! Alles groeit lekker snel, dus ook dit is een prachtmaand om met je moestuin te beginnen. Veel mensen zijn voor juni al super druk geweest om onkruid onder controle te houden en als jij in juni een frisse start maakt heb je daar minder last van. Kijk wel uit met slakken, want die komen op je nieuwe moestuin af als kinderen op ijsjes.

Juli dan?? Te laat zeker?

Nee hoor, ook weer zo’n mooie maand om te beginnen met een moestuin. Het is warm weer, alles groeit snel en vaak hebben mensen lekker vakantie en dus de tijd om de moestuin aan te leggen! Het lekkere weer motiveert vaak juist om echt wat gaafs van de moestuin te maken. Er zijn nog zat dingen om te kunnen zaaien voor dit oogstseizoen zoals veel blad en steelgewassen (die ook nog eens vaak snel groeien in die tijd) en wintergroenten zoals winterworteltjes!

Kan je nog een moestuin beginnen in augustus?

Natuurlijk kan dat! Ook in augustus is het lekker warm weer en vaak hebben mensen juist dan de tijd om aan zoiets te beginnen in verband met de zomervakantie. Ook in augustus kan je nog zat dingen zaaien, zoals blad en steelgewassen en wintergroentjes! 

Het grote voordeel aan augustus vind ik dat de meeste “ongedierten” hun weg naar andere voedselbronnen hebben gevonden en veel larven al vlinder zijn geworden, waardoor dat een kleiner risico is. Ook slakken lijken (nog) minder snel te kruipen door het veelal droge weer. Ook de onkruiddruk is veel lager in augustus.

In september een moestuin beginnen is waanzin? 

Nee joh! Zelfs in september kan je nog blad en steelgewassen zaaien en voor de winter oogsten. Zeker als er een lekker warme nazomer is zoals tegenwoordig gebruikelijk is in Nederland, is het nog prachtig weer hiervoor. Op dit moment weet je hoeveel budget je nog over hebt zo na het vieren van de zomervakantie en kan je all-in gaan op jouw moestuintje. 😉 Ook als je nog niets zaait is dit een mooi moment, want door het vaak lekkere weer is het fijn om de plek vrij te maken voor jouw moestuin. In het najaar en winter kan je weinig onkruidgroei verwachten, dus heb jij een sterke start voor het nieuwe seizoen!

Een moestuin beginnen in oktober?

Kan prima! Waarom wachten tot volgend jaar als het nog prima weer is en je het aanleggen in wat meer rust kan doen in plaats van dat alles in grote haast moet gebeuren in het nieuwe jaar? Van uitstel komt ook afstel, dus dit is juist het moment om eraan te beginnen als jij niet achter wilt lopen.

Als de temperaturen onder de 15 graden komen, heb je ook veel minder last van onkruid en toch kan de bodem de wortelresten van het vrijgemaakte stuk grond goed verteren tot compost voor het nieuwe jaar. Ook heb je niet zo’n last van (on)gedierte en zorg je bij het vrijmaken van een stuk grond dat er geen slakkennesten verstopt zitten om na de winter uit te komen.

Is november dan wel een slechte maand om een moestuin te beginnen?

Je raadt het al: welnee! Hier begint de goede voorbereiding voor het nieuwe jaar! Als de bodem niet te zompig of bevroren is (zelden in november) kan jij mooi je plek vrijmaken voor de moestuin to be. Ook in november heb je geen last van plagen of (on)kruid-groei, dus jij kan heel efficiënt bezig met het aanleggen van de moestuin van jouw dromen. Ook begint in november het denkwerk voor de planning van het komende zaai-seizoen, wat je lekker nog onder het genot van een warme choco kan doen.

Ook een handige bijkomstigheid: als je in november begint, dan merk je wat voor spullen je mist. Die kan je dan nog ALLEMAAL op jouw sinterklaas/kerst verlanglijstjes zetten! Handig!

December dan?

Nou.. 

JA NATUURLIJK! Waarom niet? Van uitstel komt afstel! Daarnaast is het in Nederland vaak zulk zacht weer nog in december, dat je nog prima wat kunt aanleggen. Ook dan groeit geen (on)kruid en zijn de plaagdiertjes niet actief, dus ideaal! Ook dan is het daarnaast nog planning-tijd en kan je mooi je spullen checken om te kijken of je alles in huis hebt om goed voorbereid te zijn voor de maanden daarna. Vaak zijn er in december aanbiedingen van spulletjes of zaden die in januari toch echt een stukje duurder zijn, dus sla alvast je slag! Misschien helpt de Sint of kerstman je in deze maand ook nog wel een handje mee.. 😉

Zo zie je maar weer: je kan elke maand wel beginnen met een moestuin! De belangrijkste reden hiervoor is: Als je het nu niet doet, dan blijf je het uitstellen. Als je eenmaal begonnen bent, dan gaat er een wereld voor je open! 😉

Moestuin beginnen: Onze tip!

  1. Haal struiken die in de weg staan weg tot je een egaal stuk grond overhoudt. Spitten is niet nodig.
  2. Leg een dikke laag karton of meerdere lagen kranten op de grond
  3. Zet een moestuinbak daarop en vul hem met biologische moestuingrond (grond met compost).
  4. Leg er een raster op voor een mooie vakverdeling in vakken van 30x30cm en begin met square foot gardening!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *