Square foot gardening: de makkelijkste manier om te moestuinieren!

Square foot gardening

Square foot gardening: we hebben er allemaal weleens van gehoord. Het wordt gezien als dé oplossing voor mensen die op een makkelijke en natuurvriendelijke manier biologische groenten willen verbouwen op relatief weinig oppervlakte. Wat houdt square foot gardening eigenlijk in?

Wil je graag groenten uit eigen tuin eten, maar wil je niet al je vrije tijd besteden aan de grond omspitten en onkruid wieden? Of denk je dat het niet mogelijk is om groente te verbouwen in je kleine tuintje, op je balkon of op een terras? Dan is een square foot garden misschien iets voor jou. Een square foot garden is simpelweg tuinieren op een vierkante meter tuin. Het wordt daarom ook wel vierkant tuinieren of makkelijke moestuin genoemd. Square foot gardening is in de jaren 80 in Amerika bedacht door Mel Bartholomew. Het idee is simpel: in plaats van in de volle grond, zaai je in een moestuinbak die op de grond staat.

Door gebruik te maken van een aantal slimme technieken, kun je veel efficiënter zaaien, water geven en oogsten. Dit voorkomt een hoop verspilling en het is in zo’n compacte square foot garden veel makkelijker om onkruid te verwijderen. Het is voor beginners bovendien de ideale methode om te zien of ze moestuinieren leuk vinden. Je kunt namelijk altijd nog uitbreiden als je meer wil. Onze moestuinbakken zijn gebaseerd op het principe van square foot gardening.

Square foot gardening

Square foot garden vakverdeling

Wanneer je aan de slag gaat met een square foot garden maak je gebruik van een bak. Met een raster is de bak verdeeld in vakken van 30 bij 30 cm. In elk vak zaai je iets anders. Sommige planten hebben meer ruimte nodig dan andere planten. Zo kun je in een vak één grote plant kwijt of bijvoorbeeld vier planten. Houd tussen deze vier planten dan 15 centimeter ruimte. Je kunt ook negen plantjes plaatsen met een afstand van tien centimeter of zelfs 16 kleine plantjes met vijf centimeter ertussen. 

Je zaait niet alles tegelijk en daardoor breid je de oogstperiode uit over een langere periode. Je hoeft dus niet veel te oogsten in een korte tijd. Als er een vak vrijkomt na het oogsten, kun je er gelijk weer iets anders in zaaien. Hierdoor kun je tot wel drie verschillende groenten per vak per jaar verbouwen. Doordat er zoveel verschillende plantensoorten door elkaar staan, heb je minder last van ziekten en plagen. Hiervoor hoef je dus niet meer aan wisselteelt te doen. Het is wel belangrijk om goede buren naast elkaar te zetten en slechte buren bij elkaar uit de buurt te houden, dit heet combinatieteelt

Afmetingen

Een standaard square foot garden is 1,20 meter bij 1,20 meter. De armlengte van een volwassene is ongeveer 60 centimeter. Je kunt dus overal makkelijk bij. Overigens kan de bak in de lengte ook prima meer dan 1,20 meter zijn als je er de ruimte voor hebt. Het is belangrijk dat de bak in de breedte niet langer dan 1,20 meter is. Als je van plan bent de bak tegen een muur te plaatsen is het verstandig om een bak van 60 centimeter breed te gebruiken. Voor kinderen is een moestuinbak van 90 centimeter breed het meest geschikt. De bak is 20 centimeter diep; dat is zelfs genoeg om wortels te verbouwen.

Square foot garden grondmix

Bij de meeste moestuinbakken zit een speciale grondmix die bestaat uit vermiculiet, turfmolm en compost. Deze mix zorgt ervoor dat de grond goed vochtig en los blijft en genoeg voeding bevat. Aan het gebruik van turfmolm kleven echter een aantal nadelen. Turf is afgegraven veen, waarvan de vorming soms wel duizenden jaren heeft gekost. Het wordt dus veel sneller afgegraven dan het gevormd wordt. 

Voor ons reden genoeg om geen turf aan te bieden voor in onze moestuinbakken. Bij onze bakken kun je zwarte tuinaarde bestellen die gemengd is met compost. Deze grond is misschien wat minder rul en droogt wat sneller uit, maar het is wel veel beter voor het milieu. En het is in onze ogen dé grond waar planten in horen te groeien.

Bovendien is er een andere manier om grond te beschermen tegen uitdroging en deze gelijk ook een mooie, losse structuur te geven. Door de grond te bedekken met een laag houtsnippers, oftewel mulchen

Een interessant filmpje erover:

Artikel van Eco-leven.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *