Duurzaamheid staat bij ons voorop. We vinden het erg belangrijk om de wereld een stukje mooier en duurzamer achter te laten voor onze kinderen. Zelf hebben we al jaren een tuin en we hebben altijd ons best gedaan om te zoeken naar manieren om zo ecologisch en duurzaam mogelijk te tuinieren. Het is altijd een zoektocht geweest naar handige producten, die van duurzame materialen gemaakt worden en lang meegaan. Omdat we weten hoe lastig het kan zijn om die producten te vinden, hebben we ze nu bijeengebracht in onze webshop.
Maar wat maakt onze producten nou zo duurzaam? Soms is het erg lastig om daar een afweging in te maken. Helemaal omdat we onze duurzame tuinproducten graag voor iedereen betaalbaar willen houden, zodat iedereen op een duurzame manier kan tuinieren. Daarom vind je in onze webshop producten die een lange levensduur hebben, gemaakt zijn van duurzame materialen, zoveel mogelijk geproduceerd zijn in Europa, en die toch betaalbaar zijn.
Bij elk product staat aangegeven van welke materialen het gemaakt is. Hieronder geven we per materiaalsoort aan waarom wij dat duurzaam vinden.
Biologische zaden, plantgoed en grond
Het meeste zaad- en plantgoed dat verkocht wordt is behandeld met verschillende synthetische gifstoffen, zodat de plant tijdens de groei minder aangetast wordt door insecten en schimmels. Dat klinkt misschien heel fijn, maar is het niet. Deze gifstoffen zorgen er namelijk niet alleen voor dat schadelijke insecten het loodje leggen. Ook nuttige insecten, zoals bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en allerlei andere soorten gaan hierdoor dood of raken ernstig ziek. Deze zieke insecten worden vervolgens in grote aantallen opgegeten door vogels, egels, kikkers en andere dieren, die hier uiteindelijk ook door kunnen overlijden.
Een bijkomend gevaar van synthetische gifstoffen is dat ze slecht biologisch afbreekbaar zijn en dus zelfs na de dood van de plant giftig blijven. De gifstoffen komen in de grond terecht en worden weer opgenomen door nieuwe planten. Of het spoelt uit naar het oppervlaktewater, waardoor er ook daar steeds minder leven te vinden is.
Biologische zaden zijn niet behandeld met deze gifstoffen, zodat ze juist zorgen voor meer leven en biodiversiteit in de tuin. Daarom vind je bij ons alleen biologische zaden, plantgoed en grond.
Hout met FSC of PEFC label
Bossen zijn kwetsbare, maar wel heel belangrijke gebieden. Niet alleen vormen bossen het leefgebied van heel veel verschillende soorten bomen, planten, vogels, insecten en andere dieren, ook zorgen bomen ervoor dat er CO2 uit de lucht gehaald en opgeslagen wordt. Het verdwijnen van grote bosgebieden draagt daardoor niet alleen bij aan het uitsterven van vele diersoorten, maar ook aan de opwarming van de aarde. De grootste dreiging voor bosgebieden is ontbossing door mensen, voor het hout of om het land te gebruiken als landbouwgrond. Daarom vinden we het erg belangrijk dat het hout dat voor onze producten gebruikt wordt uit duurzaam beheerde bossen komt.
Douglas- en larikshout
Voor producten die permanent buiten blijven staan, maken we zoveel mogelijk gebruik van douglas- of larikshout. Deze houtsoorten bevatten veel hars, waardoor het hout een langere levensduur heeft dan bijvoorbeeld vurenhout. Het is een goed alternatief voor tropisch hardhout, omdat er geen tropisch regenwoud voor gekapt wordt en het toch lang meegaat. Bovendien komt het het hout van onze meeste producten uit Europa, dus dat scheelt ook een hoop vervuilende uitstoot voor het transport.
Metaal
Gereedschap wordt nagenoeg altijd van metaal gemaakt. Het is sterk, dus je kan er een hoop kracht op zetten, en het kan geslepen worden, zodat het vlijmscherp wordt. Helaas gaat ijzer (of staal) snel roesten, zeker als het vaak buiten ligt en aan weer en wind wordt blootgesteld. Hierdoor gaat het gereedschap minder lang mee en moet er al snel iets nieuws aangeschaft worden. Dat is uiteraard niet erg duurzaam en daarom is het gereedschap dat wij verkopen zoveel mogelijk gemaakt van roestvrije materialen.
Roestvrij staal (RVS)
Roestvrij staal is staal waar tenminste 11% chroom aan is toegevoegd. Door dit chroom vormt zich een dunne oxidelaag aan de buitenkant, waardoor er geen zuurstof bij de rest van het metaal kan komen en het dus in principe niet kan gaan roesten.
Gegalvaniseerd of verzinkt staal
Gegalvaniseerd staal is staal dat bedekt is met een heel dun laagje zink. Door dit laagje zink komt het staal zelf niet in aanraking met zuurstof en kan dus niet gaan roesten.
Carbonstaal
Extra gehard carbonstaal is staal met een hoog koolstofgehalte. Dit staal zal wel gaan roesten, maar het buitenste laagje roest sluit de rest van het staal af, waardoor dat niet verder roest. Toch blijft dit staal door het hoge koolstofgehalte erg sterk en gaat het een leven lang mee.
Koper
Ook koper is een niet-roestende metaalsoort. Bovendien staat koper erom bekend dat het de bodemspanning niet verstoort, waar staal dat wel doet. Hierdoor zouden slakken zich niet aangetrokken voelen tot stukken grond waar relatief veel koper in zit. Bij het gebruik van koperen gereedschap blijven er kleine koperdeeltjes achter in de grond. Ook geeft koper statische elektriciteit af, waar slakken niet van houden. Ze zullen dus niet snel over een koperen barrière heengaan, als deze breed genoeg is.
Aluminium en zink
Aluminium en zink zijn metaalsoorten die niet roesten. Ze oxideren wel en vormen dan een dun laagje dat de rest van het metaal afsluit en zo beschermt.
Hergebruikt kunststof
Sommige producten kunnen het beste gemaakt worden van kunststof, omdat het bijvoorbeeld langdurig in aanraking moet kunnen staan met water en in een bepaalde vorm moet worden gegoten. Waar mogelijk gebruiken we het liefst hergebruikt plastic, omdat hiervoor geen nieuw plastic gemaakt hoeft te worden. Wat we echter minstens zo belangrijk vinden is hoe stevig het materiaal is. Onze plastic producten zijn erg stevig en kunnen (bij normaal gebruik) jaren mee.
Bamboe en hennep
Bamboe is een erg snel groeiend gewas met een hoop toepassingsmogelijkheden. Doordat het zo snel groeit (als je goed luistert kun je sommige soorten zelfs horen groeien!) kan er van een klein perceel al heel veel geoogst worden, waardoor er meer ruimte overblijft voor de natuur. Bamboe kan in allerlei vormen gemaakt worden. Producten die vaak van plastic vervaardigd worden, worden steeds vaker gemaakt van bamboe en ook kan er textiel van gemaakt worden.
De lange vezels van de hennepplant zijn ideaal voor het produceren van touw en textiel en wordt daarom al heel lang door mensen verbouwd. Net als bamboe groeit het erg snel, waardoor er minder ruimte nodig is om het te verbouwen.
Turfvrije producten
Vaak wordt er gebruik gemaakt van speciale potgrond om plantjes in op te kweken of om moestuinbakken en plantenbakken mee te vullen. Vaak zit er in deze potgrond veen (of turf: gedroogd veen). Veen is een grondsoort die in de loop van duizenden jaren ontstaan is uit plantenresten uit moerassen. Veen dat onder grote druk diep onder de grond zit, verandert langzaam in bruinkool en uiteindelijk in steenkool. Het nadeel van het gebruik van veen in potgrond is dat er hiervoor veengebieden sneller worden afgegraven dan het veen zich kan vormen. Hierdoor gaan waardevolle natuurgebieden verloren en het kost duizenden jaren om deze natuur zich weer te laten herstellen.
Niet alleen in potgrond zit vaak veen verwerkt. Er wordt ook vaak gezaaid in biologisch afbreekbare potjes, die later met plantje en al uitgeplant kunnen worden, omdat het potje vanzelf vergaat in de grond. Deze potjes worden vaak gemaakt van turf. Of er wordt gebruik gemaakt van turftabletten om in te zaaien. Deze tabletten zwellen op tot vruchtbare grond als je er water aan toevoegt. Heel handig, maar niet heel duurzaam dus. Daarom verkopen wij turfvrije grond, vezelpotjes en zweltabletten. Net zo handig, maar wel duurzaam.
Biodiversiteit en een groene leefomgeving
Veel producten die we verkopen zijn gericht op het verhogen van de biodiversiteit en het vergroenen van onze leefomgeving. Ze zorgen ervoor dat wilde dieren zoals vogels, insecten, egels en kikkers een veilig plekje kunnen vinden in onze tuinen en zich er thuis kunnen voelen. Of dat er planten kunnen groeien op plekken waar die eerst niet groeiden, waardoor de wereld weer een stukje groener wordt.
Niet alleen duurzame producten
We verkopen bij Ecotuintje niet alleen duurzame producten. We streven er ook naar het hele bedrijf zo duurzaam mogelijk in te richten. Om hierin zo transparant mogelijk te zijn, staat hieronder een opsomming van de duurzame aspecten van Ecotuintje.
- Onze werkplaats is voorzien van een grote lichtstraat waardoor er geen kunstmatig licht nodig is tijdens onze openingstijden.
- Wij maken gebruik van groene stroom, in 2022 verwachten wij gebruik te kunnen maken van zowel zonne-energie en windenergie.
- We hergebruiken zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal. Als we geen geschikte gebruikte dozen op voorraad hebben, gebruiken we dozen van gerecycled karton.
- Ook het opvulmateriaal is of hergebruikt of van gerecycled materiaal of 100% biologisch afbreekbaar.
- De tape die we gebruiken om pakketjes dicht te maken is van gerecycled papier.
- De adresvensters zijn gemaakt van 100% papier en kunnen dus zo bij het oud-papier voor om gerecycled te worden.
- Aangezien onze werkplaats naast ons huis ligt, hebben we geen woon-werkverkeer. Dat scheelt veel brandstof!
- Onze kaartjes/cadeaubonnen zijn gedrukt op gerecycled papier en gedrukt met milieuvriendelijke producten.
- Onze eigen Ecotuin-bus rijdt op milieuvriendelijk aardgas (CNG) en heeft een kleine tank voor reserve benzine.
En natuurlijk blijven we op zoek naar echt duurzame producten voor in jouw ecotuintje! Mocht je tips of opmerkingen hebben over hoe wij ons assortiment verder kunnen verduurzamen dan horen wij dat graag!