Zo trek je vogels en insecten naar je tuin

Steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat vogels en insecten onmisbaar zijn in de tuin. Ze zorgen voor een goede balans en houden het ecosysteem gezond. Daarbij heb je insecten nodig voor de bestuiving van veel van je moestuinplanten. Meer dan genoeg redenen dus om van je tuin een veilige haven voor vogels en insecten te maken.

Het gaat niet bijzonder goed met de vogels en insecten in Nederland. Daarom is het belangrijk om ze zo veel mogelijk leefruimte te bieden. Er zijn een heleboel dingen die je zelf kunt doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en insecten. We geven je een aantal handige tips.

De juiste planten voor insecten en vogels

De juiste planten zijn stap één als het gaat om een vogel- en insectvriendelijke tuin. De juiste planten in je tuin zorgen voor voldoende eten en beschutting. Zo eten vogels graag bessen van verschillende planten en hebben insecten nectar nodig van weer andere soorten. Ga je zaaien of planten, let er dan altijd op dat je kiest voor biologische, inheemse planten. Zo voorkom je dat je per ongeluk bestrijdingsmiddelen en gif verspreidt. Daarbij hebben insecten en vogels veel minder aan planten die niet inheems zijn, daar kunnen ze namelijk vaak niet van eten of ze kunnen niet bij de nectar in de bloem komen. Bij ons kun je daarom speciaal bloemenzaad voor bijen en speciaal bloemenzaad voor vlinders vinden. Vogels kun je ook nog bijvoeren als je dat wilt. Dat doe je met bijvoorbeeld vogelzaad, gedroogde meelwormen en vetbollen (in de winter).

Voldoende beschutting

Ook voldoende beschutting en nestgelegenheid is belangrijk. Vogels en insecten moeten zich kunnen verstoppen voor eventuele jagers en zich veilig voelen in je tuin. Daarnaast hebben ze natuurlijk een plek nodig om eieren te leggen en te schuilen als het slecht weer is. Voor insecten kun je insectenhotels ophangen. Deze hebben wij voor verschillende soorten. Ook kun je nestkasten voor vogels ophangen. Hier kunnen vogels in schuilen en nestelen.

Verder is ook natuurlijke beschutting erg belangrijk. Een paar struiken of bomen zijn voor veel dieren onmisbaar. Voor insecten kun je ook een ‘rommelhoekje’ in je tuin laten. Dit is een plekje waar je stenen, takjes en bladeren laat liggen, zodat insecten hiertussen kunnen schuilen als het koud of nat weer wordt.

Nestbuidel kokos

Lekker drinken

Als laatste is een goede drinkplek erg belangrijk voor zowel vogels als sommige insecten. Sommige insecten halen al het vocht dat ze nodig hebben uit de nectar die ze eten, maar andere hebben regelmatig water nodig. Een ondiepe drinkschaal, eventueel met een steen erin zodat ze niet verdrinken, kan dan uitkomst bieden

Heb je plek en wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je een natuurlijke vijver aanleggen. Dat kan al heel klein en gemakkelijk en het is echt geweldig voor de biodiversiteit in je tuin. Zet er een paar inheemse vijverplanten in en zorg ervoor dat insecten er niet zomaar in kunnen verdrinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *