Water geven in de moestuin

Water geven moestuin

Sproeien, gieten of een druppelsysteem. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar dát je het doet. De planten in jouw moestuin hebben water nodig anders zul je niets kunnen oogsten. Hoe vaak, wanneer en hoeveel water moet je geven en waar moet je nog meer op letten?

Hoe vaak water geven?

In Nederland komt onze paraplu vaak van pas, maar in de zomer zijn er ook lange periodes van droogte. Tijdens zo’n droge periode is het belangrijk om de planten in jouw moestuin voldoende water te geven. Het verschilt of je de planten in de vollegrond of in een moestuinbak hebt staan. De grond in een moestuinbak droogt sneller uit. Je zult dus dagelijks water moeten geven. Planten in de vollegrond kun je om de paar dagen water geven. Logischerwijs hoef je je planten na een flinke regenbui niet te bewateren, terwijl je tijdens een hittegolf misschien juist een extra rondje met de gieter moet maken. Kijk dus goed naar de grond en naar de plant in jouw moestuin.

Het beste tijdstip

Je kunt je planten het best water geven in de ochtend of in de avond. Probeer het heetste moment van de dag te vermijden, want dan verdampt het water snel en de bladeren kunnen er zelfs door verbranden. Wanneer je last hebt van slakken dan is het aan te raden om juist ‘s ochtends water te geven. Slakken en schimmels houden van water, dus geef niet te veel en te vaak water. Een plant zal diepe en sterke wortels krijgen als er niet te vaak water wordt gegeven. Het is overigens beter om niet iedere dag een klein beetje water te geven, maar juist om de twee dagen heel veel water. 

De hoeveelheid

In een duurzame tuin ga je het liefst zo zuinig mogelijk om met water, maar je planten kunnen niet zonder. Planten hebben zo’n 20 liter per vierkante meter per week nodig. Dit staat gelijk aan ongeveer drie minuten sproeien. Je kunt je planten regenwater geven, zodat je geen kraanwater hoeft te verspillen. Bovendien bevat kraanwater veel kalk en daar worden je planten niet blij van.

Druppelsysteem op zonne-energie

Wil je er zeker van zijn dat jouw planten en bloemen niet uitdrogen, maar dat er ook niet te veel water wordt gegeven? Het esotec zonnewatersysteem Waterdrops is in dat geval ideaal. Hiermee krijgen jouw planten druppel voor druppel water zodat ze niet uitdrogen. Dit systeem wordt aangedreven op zonne-energie dus het is ook nog eens milieuvriendelijk.

waterdrops

Bekijk hier al onze gieters. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *