
Heb je een kleine tuin, een terras of een balkon en wil je toch moestuinieren? Dan is een moestuinbak, ook wel kweekbak, een heel goede optie. Met zo’n compacte bak, al dan niet op pootjes, heb je minder onderhoud, veel overzicht en minder onkruid. Bovendien zitten er nog veel meer voordelen aan tuinieren in een moestuinbak!
De grond warmt sneller op
Zie je het niet zitten om heel je tuin om te spitten en aan te passen, maar wil je wel een moestuin? Een moestuinbak is in dat geval ideaal, want je hoeft enkel de bak zelf te vullen met grond. Het is wel belangrijk om de bak te vullen met de juiste grond. Neem geen grond uit je eigen tuin. Zeker niet als je in een stad woont, want deze grond is vaak vervuild. Neem biologische en turfvrije tuinaarde op basis van boomschorscompost en mestcompost. Dit is schone en hoogwaardige grond die een goede basis vormt voor jouw plantjes. Het grote bijkomende voordeel van moestuinieren in een bak is dat de grond sneller opwarmt. In de vollegrond blijft de winterse kou veel langer zitten en bij een moestuinbak met nieuwe en schone grond is dat niet het geval. Je kunt hierdoor vroeger beginnen met zaaien en natuurlijk ook eerder oogsten.
Weinig onkruid en bladeren
In een moestuin kun je soms uren bezig zijn met het weghalen van blad en onkruid. Het is een terugkerende taak die niet elke moestuinier leuk vindt. Met een moestuinbak heb je hier een stuk minder last van. Zo’n verhoogde bak zorgt namelijk voor een duidelijke afscheiding tussen jouw moestuintje en de rest van de tuin en omgeving. Bladeren van de bomen en zaden van onkruid waaien minder snel in een moestuinbak, waardoor je dus minder onkruid hoeft te wieden.
Verplaatsbaar en op hoogte
Er zijn diverse soorten moestuinbakken in verschillende groottes, maar ook op verschillende hoogtes. Je kunt een moestuinbak gewoon op de grond zetten, maar je hebt ook moestuinbakken op pootjes en tafelmodellen. Hierdoor hoef je niet telkens te bukken om bij de grond te komen. Je kunt staand of zittend op een krukje aan de slag in je moestuinbak en daardoor krijg je minder snel last van je rug of je knieën, ideaal dus! Daarnaast is het mogelijk om een losse bak te verplaatsen. Mocht je er toch achterkomen dat je juist meer of minder zonlicht nodig hebt of je wilt de indeling van je tuin veranderen, dan is dat mogelijk met een losse kweekbak, bijvoorbeeld met een moestuinbak op wieltjes. Een ander bijkomend voordeel is dat je een bak in tijden van droogte kunt verplaatsen naar een schaduwrijke plek of naar een waterpunt, zodat je niet in de weer hoeft met een tuinslang die mogelijk andere planten kan beschadigen. Tip: neem een zonnecel-watersysteem. Dit is een irrigatiesysteem op zonne-energie dat druppel voor druppel jouw planten bewatert zonder dat jij heen en weer hoeft met de gieter. Dat is natuurlijk extra handig als je zelf een weekendje weg bent.
Perfect voor kinderen
Wil jij samen met je (klein)kinderen aan de slag in de moestuin? Een moestuin is hartstikke leerzaam en het is een leuke manier om groene vingers te kweken. Voor kinderen is het fijn als er structuur is en dat kun je met een moestuinbak bieden. Het is voor kindjes namelijk duidelijk waar de plantjes groeien, waar ze straks mogen oogsten en waar ze dus wel en niet mogen lopen. Bovendien houden kinderen van snel resultaat omdat ze misschien wat minder geduld hebben dan jijzelf. In een moestuinbak kun je voor snelle groenten gaan zoals radijs, tomaatjes en aardbeien. Je kunt ook een aparte bak nemen, speciaal voor de kinderen, zodat zij daar kunnen kweken wat ze lekker vinden. Grote planten zijn natuurlijk minder geschikt voor een moestuinbak, maar door her en der bloemen toe te voegen kun je wel veel kleur terug laten komen en daar zijn veel kinderen ook dol op.
Onze moestuinbakken en toebehoren
Bekijk hier al onze moestuinbakken en toebehoren.