Waarom Oost-Indische kers in de moestuin?

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is een plant met vrolijke bloemen in gele, oranje en rode tinten. De plant zorgt voor kleur in je moestuin, maar er zijn nog veel meer redenen om Oost-Indische kers in jouw moestuin te planten.

Eetbaar

Wist je dat de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) eetbaar is? De kleurrijke bloemen zorgen voor de finishing touch als garnering op een salade, maar je kunt ook de bladeren en de zaden eten. De bladeren hebben een licht pittige smaak en de zaden zijn een stukje scherper qua smaak. Vooral als het buiten warm is, krijgen de bladeren een scherpe smaak. Door ze in de halfschaduw te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat de smaak wat milder blijft.

Slakken op afstand

De fleurige plant is niet alleen smakelijk, maar ook een nuttige toevoeging in de moestuin. De plant houdt namelijk slakken op afstand. Daarentegen trekt de plant wel bladluizen aan, maar dat kun je in de moestuin juist strategisch inzetten. Zet de Oost-Indische kers bijvoorbeeld in de buurt van een fruitboom of naast een ander gewas waar je geen bladluis wilt hebben.

Lokt bijen en vlinders

Bijen en vlinders zijn dol op de felgekleurde bloemen van Oost-Indische kers. Ook lokt de plant andere insecten en dat is heel erg nuttig in jouw ecologische moestuin. De meeste insecten hebben het niet makkelijk en daarom is het extra belangrijk om de biodiversiteit in je tuin te vergroten en planten neer te zetten waar insecten op afkomen.

Makkelijke verzorging

Nadat je de Oost-Indische kers hebt gezaaid moet je natuurlijk regelmatig water geven. Verder heeft de plant niet veel verzorging nodig. Hij groeit makkelijk en de plant doet het prima op een zonnige plek, maar ook in de schaduw zal de plant groeien. In de zon zal de plant wel meer bloemen geven dan in de schaduw.

Combineren

Kun je niet wachten om ook Oost-Indische kers in je moestuin te planten? Het voordeel van deze plant is, dat hij ‘goede buren’ is met veel andere gewassen. Zo kun je de Oost-Indische kers goed planten naast aardappels, asperges, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, komkommer, maïs, radijs en tomaten. Er zijn vrijwel geen gewassen waar je de Oost-Indische kers niet mee kunt combineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *