Voorzaaien: hoe doe je dit?

Voorzaaien

Zaaien doe je direct op de plek waar de plant groeit en waar je ze oogst. Voorzaaien doe je in potjes of bakken binnen in huis of in de kas. Als de plantjes sterk en gezond zijn gaan ze pas naar buiten. Jonge planten hebben genoeg daglicht en een goede temperatuur nodig. Dit is vooral het geval bij gewassen met een lange ontkiemings- en groeiduur, zoals paprika’s, pepers en aubergines. Als je pas in mei zou starten met zaaien dan weet je zeker dat je niet kunt oogsten van deze planten. Door voor te zaaien kweek je gezonde planten die een goede oogst kunnen geven.

Binnen voorzaaien

Je kunt voorzaaien in huis, maar vaak krijgen ze op een vensterbank te veel warmte en is een woning te droog. Zorg dus voor een goede luchtvochtigheid en plaats de zaailingen eventueel in een koude kas of op een plek in huis waar het niet continu warm is, maar waar ze nog wel daglicht krijgen.

Verspenen

Het moment waarop de eerste blaadjes verschijnen is altijd leuk! De kiemblaadjes zullen verdwijnen, maar echte blaadjes niet. Als je de eerste echte blaadjes ziet dan kun je ze gaan verspenen. Dit is meestal zo’n twee tot drie weken nadat je ze gezaaid hebt, afhankelijk van de soort en de grootte van het potje. Als het tijd is om te verspenen, pak je een iets grotere pot. Maak hier een gat in van enkele centimeters diep en plaats hier het plantje in. Let op dat je dit heel voorzichtig doet want vooral de steel kan heel fragiel zijn. Druk de aarde zachtjes aan en geef een klein beetje water.

Afharden

Zijn jouw plantjes groot genoeg om naar buiten te kunnen en is de temperatuur buiten warm genoeg? Meestal is half mei een goede periode om de planten die binnen zijn opgekweekt buiten te zetten. Je moet de planten eerst afharden zodat ze gewend raken aan hun nieuwe omgeving. Zet je plantjes overdag buiten en haal ze ‘s nachts nog naar binnen. Zet ze vooral niet direct in de brandende zon of op een onbeschutte plek waar ze zich moeten weren tegen windvlagen. Je plantjes moeten wennen aan alle weersomstandigheden. Na een weekje afharden kun je de planten echt naar buiten verplaatsen.

 

Bekijk onze zaaibakjes en potjes:

 

Kweekbakje zaaitray natuurlijke latex Fair Zone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *