
Het kweken van verse groenten en kruiden in je eigen ecologische moestuin is leuk, lekker en gezond. Wil jij vroeg in het voorjaar beginnen met zaaien of tot laat in het najaar oogsten? Dan is een koude moestuinbak echt iets voor jou.
Een koude moestuinbak is een plantenbak met een doorzichtige deksel aan de bovenkant. In de koude moestuinbak kun je in de volle grond zaaien zonder dat vorst, een windvlaag of ongedierte invloed heeft op jouw plantjes. Een koude moestuinbak beschermt jouw planten namelijk tegen de kou en andere weersomstandigheden. Door de glazen bovenkant kan er wel zonlicht in, waardoor de moestuinbak opwarmt en er een warm klimaat ontstaat.
Langer tuinieren
Met een koude moestuinbak kun je het moestuinseizoen als het ware verlengen. Je kunt eerder in het voorjaar starten met zaaien in de volle grond en langer doorgaan met moestuinieren in het najaar. Doordat de warmte wordt vastgehouden, blijven je planten groeien, zelfs als de temperaturen buiten dalen. Je kunt in een koude bak ook goed je groenten bewaren in het najaar.
Weersomstandigheden
We zien steeds vaker extremen in het Hollandse weer. Van hoosbuien en hevige regenval tot late vorst en dikke hagelstenen. Als tuinier ben je natuurlijk blij als je plantjes water krijgen, maar je wil niet dat ze kapot gaan door de extreme weersomstandigheden. Met een koude bak heb je meer controle over je planten en de uiteindelijke oogst. Als je kiest voor een koude bak met schuine ramen, dan kan het regenwater er makkelijk aflopen.
Minder last van dieren
Met een koude bak heb je niet alleen minder last van invloeden van hevige weersomstandigheden, maar ook van ongedierte. Een plaag kan behoorlijk vervelend zijn als ze je gewassen aantasten. Met een koude bak verminder je het risico op ongedierte en het houdt ook katten en knaagdieren buiten de deur. Zo hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor je planten en de dieren.
Wat teel je in een koude moestuinbak?
In een koude moestuinbak kun je van alles laten groeien. Je kunt er kruiden en groenten in telen, zoals spinazie, sla, peterselie, broccoli, kool en prei. Bladgroenten en koolsoorten zijn over het algemeen bestendig tegen kou. In een koude moestuinbak kunnen ze nog beter groeien. Kruiden gedijen ook goed in een koude moestuinbak. Veel kruiden zijn winterhard en kun je in een koude moestuinbak continu oogsten. Ui en erwten doen het ook goed in zo’n bak. Fruit is iets minder geschikt voor een koude moestuinbak, maar aardbeien zou je er eventueel wel in kunnen laten groeien.
Efficiënt
Koude moestuinbakken zijn er in diverse formaten en soorten. Onze sterke moestuinbak van 1.20 meter bij 0.60 meter is gemaakt van douglashout van 2.5 tot 3 cm dik met roestvrijstalen schroeven. Deze bak is duurzaam gebouwd zodat hij 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Kies je voor een dunnere bak van vurenhout dan zul je na een paar jaar alweer een nieuwe bak moeten aanschaffen en dat is natuurlijk zonde. In onze bak zit geen bodem, want dat heb je eigenlijk niet nodig als je in de volle grond wil zaaien. Je kunt wel een bodem apart bijbestellen indien je de bak op het terras of je balkon wil zetten. De moestuinbak is voorzien van schuine ramen aan de bovenkant. Je kunt de ramen er afhalen op het moment dat het te warm wordt in de kas of wanneer je er langere tijd in gaat tuinieren. Door goed gebruik te maken van een koude moestuinbak, kun je het hele jaar door genieten van een mooie oogst.