Lente: wat kun je nu doen in de (moes)tuin?

De lente is eindelijk weer begonnen! De zon schijnt langer, de temperatuur gaat omhoog, de tuin lokt je naar buiten. Allerlei planten komen voorzichtig weer boven de grond uit, krijgen weer bladeren en beginnen te bloeien. En ook steeds meer dieren komen weer tevoorschijn na hun winterslaap. Niets zegt zo duidelijk dat de lente echt is begonnen als de hommels en vlinders die rond onze amandelboompjes fladderen. Nu alles weer begint te groeien en bloeien, is er gelijk ook weer van alles te doen in de (moes)tuin. Verder lezen Lente: wat kun je nu doen in de (moes)tuin?

Compost: hoe kun je dat eenvoudig zelf maken?

Compost is de ideale voeding voor de planten in je tuin. Het is luchtig, houdt veel vocht vast, is goed voor het bodemleven en geeft een mooie structuur aan de bodem, waardoor voedingsstoffen niet wegspoelen.

Compost is een donkerbruin rul product dat bestaat uit plantaardige en/of dierlijke resten die door micro-organismen (voornamelijk bacteriën) bijna tot humus zijn afgebroken. De voedingsstoffen uit dit organische restmateriaal zijn zo weer beschikbaar gemaakt voor nieuwe planten.

Je kunt compost natuurlijk bij het tuincentrum kopen, maar het is ook heel simpel om zelf te maken. Alles wat je nodig hebt is wat ruimte in de tuin, een hoop organisch materiaal en wat tijd. Verder lezen Compost: hoe kun je dat eenvoudig zelf maken?

Zaaikalender: welke groente kun je wanneer zaaien?

Wat is nou de beste tijd om je groenten (voor) te zaaien of te poten? In elk boek over moestuinieren en ook op veel websites vind je wel een zaaikalender. De meeste van die kalenders bestaan uit een grote tabel waarin met kleurtjes of icoontjes aangegeven staat wat de beste tijd is om te zaaien, planten en oogsten.

Heel handig en overzichtelijk, maar je moet wel elke maand weer de hele zaaikalender doorspitten om de groente die je op dat moment kunt (voor)zaaien te vinden. Persoonlijk vind ik het fijner om per maand een overzichtje te hebben van wat ik kan zaaien. Verder lezen Zaaikalender: welke groente kun je wanneer zaaien?

Slakkenplaag: hoe ga je natuurvriendelijk met die beestjes om?

Het is nu ik dit schrijf begin mei 2018, de mensen worden weer wakker uit hun winterslaap en gaan lekker naar buiten om te (moes)tuinieren. Maar, datzelfde denkt onze gast in de tuin: de slak. In dit artikel nemen we de manieren en verschillende tips door over hoe je het beste slakken bij je kostbare groentes weghoudt tijdens een slakkenplaag. Wat werkt wel en wat werkt niet? Verder lezen Slakkenplaag: hoe ga je natuurvriendelijk met die beestjes om?