Winter special

Met het koude weer van de laatste tijd kom je helemaal in winterstemming. Een gezellige tijd waarin we samen de kortste dagen van het jaar doorbrengen en vieren dat de dagen zich daarna weer lengen. In de natuur lijkt alles in rust. Veel dieren doen een winterslaap, planten sterven of wachten onder de grond op het voorjaar, veel bomen zijn hun levendige kleuren kwijt. Ook voor ons is de winter een rusttijd. In de tuin is niet veel te doen, behalve genieten van de sprookjesachtige taferelen en voorbereiden op het nieuwe jaar. Toch zijn er ook in de winter nog een aantal dingen te doen in de tuin.

De laatste bladeren zijn nu gevallen. Deze kun je prima te plekke laten liggen, maar je kunt ze ook verzamelen om te composteren of te gebruiken als mulch rond vaste planten, bomen en heesters. Zo tover je bladafval om in voedsel voor je geliefde planten.

De winter is traditioneel de tijd om te snoeien. Doordat bladverliezende bomen nu hun bladeren kwijt zijn, kun je de vorm goed zien en is snoeien dus makkelijker. Snoei in de winter geen esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot of druif. Van deze soorten komt de sapstroom alweer heel vroeg op gang en is er dus een grote kans dat ze gaan ‘bloeden’. Snoei in de winter ook geen steenvruchten of groenblijvende bomen/heesters.

Vogels kunnen in de winter wel wat extra’s gebruiken. Strooi vogelvoer, hang vetbollen en pinda’s op en plaats schaaltjes met drinkwater, om onze gevederde vrienden te helpen.

Nestkastjes kun je in de winter mooi leeghalen, schoonmaken (gebruik hierbij geen schoonmaakmiddel) en weer ophangen. Zo zijn ze er weer helemaal klaar voor, voordat vogels er in het vroege voorjaar gebruik van maken. Als je een nestkastje wilt ophangen in een boom, gebruik dan spijkers van aluminium. Deze roesten niet en beschadigen daardoor de boom niet.

De winter is ook de tijd om je tuingereedschap eens een goede onderhoudsbeurt te geven. Maak alles eens goed schoon, controleer of er niks stuk is en repareer of vervang het zonodig. Let bij vervanging goed op de kwaliteit, zodat je je gereedschap volgend jaar niet alweer moet vervangen.

In voorbereiding op het nieuwe seizoen, is het handig (en leuk!) om nu alvast een planning te maken voor de moestuin, zodat je al vroeg in de winter zaden en pootgoed kan bestellen. Vanaf januari kunnen immers de eerste gewassen al voorgezaaid worden. Wat wil jij volgend jaar graag uit je eigen moestuin eten?

Als je dan toch bezig bent met voorbereiden op het nieuwe moestuinseizoen, is het misschien ook handig om de grond daar alvast op voor te bereiden. Dek de grond af met een oud tapijt of anti-worteldoek om eventueel aanwezig onkruid te laten afsterven en om te voorkomen dat er nieuw onkruid opkomt. Zo heb je in het voorjaar mooie kale grond om in te zaaien. Ga je in de volle grond of in bakken moestuinieren? Als je een nieuwe moestuinbak wilt aanschaffen, let er dan op dat deze gemaakt is van onbehandeld, duurzaam hout.

Wij wensen u een fijne winter, gezellige feestdagen en een vruchtbaar nieuwjaar!