De herfst is weer begonnen. Een prachtige, kleurrijke tijd waarin er nog vanalles te doen is in de tuin. Zo zijn er in de moestuin nog allerlei typische herfstgewassen te oogsten, zoals druiven, pompoen, pastinaak en knolselderij. In de loop van de herfst is het tijd om de tuin voor te bereiden op de komst van de winter.
Als ze al hun bladeren kwijt zijn is het een goed moment om appel- en perenbomen en druivelaars te snoeien. Ook berken, esdoorns en notenbomen kun je het beste in de late herfst snoeien. In de winter heb je kans dat de sapstroom alweer op gang is gekomen. Ook andere bladverliezende bomen en struiken kunnen nu goed gesnoeid worden. Zonder hun bladeren kun je de vorm van de boom goed zien.
Het is nu ook een goed moment om bladverliezende (fruit)bomen en struiken te planten. Zo kunnen ze nog nieuwe wortels vormen voordat de winter begint en kunnen ze in de lente al hun energie steken in het vormen van takken en bladeren. Plant bomen en struiken bij voorkeur met kale wortels.
De herfst is de beste tijd om knoflook en voorjaarsbloeiende bollen, zoals krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen en blauwe druifjes te planten. Gebruik bij voorkeur biologisch geteelde bollen, zodat ook bijen en andere insecten kunnen genieten van deze prachtige bloemen.
Je kunt in de herfst nog zeker elke paar weken het gras maaien. Zorg er wel voor dat je het maaisel in deze tijd van het jaar afvoert, want anders kan het je prachtige gazon verstikken. Het grasmaaisel kun je prima samen met alle afgevallen bladeren bij elkaar harken en als mulchlaag op je moestuinbedden of rond bomen en struiken neerleggen.
Grasmaaisel en bladeren zijn ook heel geschikt om aan je composthoop toe te voegen, dus de herfst is een mooi moment om een nieuwe hoop te beginnen. Oudere composthopen kun je nu mooi omzetten en als je rijpe compost hebt, kan die nu gelijk gezeefd worden en op je moestuinbedden of rond vaste planten, struiken en bomen gelegd worden.
Heb je veel struiken met bessen in de tuin? Dan zullen er in deze tijd van het jaar veel vogels op afkomen om te snoepen van de rijpe bessen. Als je nu alvast vetbollen en pinda’s ophangt, zullen ze je tuin ook in de winter blijven bezoeken. Als het erg koud is kunnen onze gevederde vrienden wel wat extra vet gebruiken als brandstof.
Voordat de eerste nachtvorst zich aankondigd moeten planten die niet winterhard zijn naar binnen gehaald worden, zodat ze niet doodvriezen. Gevoelige planten die wel wat lichte vorst kunnen verdragen kun je het beste beschermen tegen de ergste kou.