Oesterzwammen kweekset – veel gestelde vragen

Je eigen oesterzwammen kweken is natuurlijk ontzettend leuk, duurzaam en lekker! Heel veel mensen hebben nu al 1 of meerdere kweeksets bij Ecotuintje besteld, voor zichzelf of als leuk cadeau idee

Uiteraard komen er ook enkele vragen binnen over het gebruik van je eigen Oesterzwammen kweekset.
Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Vraag: Hoeveel kan je gemiddeld oogsten (gram)?
Antwoord: 
Dit is erg wisselend en van verschillende zaken afhankelijk. Als de aanrechtagrariër de vochtigheid van het substraat (broed) en de luchtvochtigheid goed in de gaten houdt, kan je in ieder geval twee keer een flinke tros zwammen oogsten. Dit zal dan per oogst zo’n 150-200 gram zijn. Bij uit- of verdroging van de zwammen en/of het substraat zal het gewicht of de hoeveelheid zwammen een stuk minder zijn.

Vraag: Hoe vaak je kan oogsten van één broed, dus nadat je de eerste keer hebt geoogst hoe vaak kan je daarna nog een keer starten
Antwoord: 
Het is mogelijk om 2 tot 3 keer te kunnen oogsten. Met name de vochtigheid is hier dus belangrijk. Sproeien met een plantenspuit rondom de growkit helpt. En geen direct zonlicht of boven een kachel.
Daarnaast kan je de emmer nog weer opnieuw opstarten met een deel van het substraat (broed). Hoe succesvol dit is hangt erg af van de aanrechtagrariër. Als je erg schoon werkt kan je je emmer meerdere keren opnieuw opstarten met een deel van het substraat. Hierbij moet je je altijd realiseren dat bij elke herstart de kans op contaminatie met de verkeerde schimmels toeneemt. Er zijn enthousiaste kwekers die zeker 10 keer hun growkit hebben herstart.

Vraag: Kan het ook op cafeïne vrije koffiedik? 
Antwoord:
Dat zou gewoon moeten kunnen. Cafeïne kan de groei van het mycelium (de schimmeldraden) zelfs remmen, dus in theorie zou cafeine vrije koffiedik zelfs beter resultaat kunnen geven.

Vraag: Kan je ook gebruik maken van thee of andere reststromen?
Antwoord: 
Er zijn mensen die het succesvol met een mengsel van thee en koffie hebben geprobeerd. 
Er zijn dus wel mogelijkheden voor andere organische reststromen om te gebruiken in je growkit.

Vraag: Er vormt zich groene schimmel
Antwoord
Groene schimmel is vaak een teken van te droog koffiedik. Om zwammen te laten groeien, moet het koffiedik voldoende vocht bevatten. Wanneer je koffiedik donkerbruin van kleur is, dan zit je goed. Als het lichtbruin is, voeg dan wat water toe.
Mocht je groene schimmel hebben, haal deze dan met een lepel weg en ga vervolgens weer verder met het vullen van je kweekset.  Als de groene schimmel niet weggaat dan moet je de growkit opnieuw starten met nieuw broed. Sommige koffiesoorten hebben helaas wat meer last van de infectie van de groene schimmel.