Slakkenplaag: hoe ga je natuurvriendelijk met die beestjes om?

Het is nu ik dit schrijf begin mei, de mensen worden weer wakker uit hun winterslaap en gaan lekker naar buiten om te (moes)tuinieren. Maar, datzelfde denkt onze gast in de tuin; de slak. In dit artikel nemen we de manieren en verschillende tips door over hoe je het beste slakken bij je kostbare groentes weghoudt bij een slakkenplaag. Wat werkt wel en wat werkt niet? Wij hebben al veel getest.. We proberen dit overzicht zo compleet mogelijk te houden, dus we vullen het steeds weer aan als er nieuwe tips zijn! Hoe bestrijd je een slakkenplaag in je tuin op een zo natuurlijk mogelijke manier en hoe niet? (disclaimer: het is op een natuurlijke manier bestrijden van slakken, dus niet persé allemaal slakvriendelijk.. 😉 )

Verder lezen Slakkenplaag: hoe ga je natuurvriendelijk met die beestjes om?

Het goede weer is er weer!

Het weer is weer typisch Hollands. Maart roert zijn staart, april doet wat ie wil. En dat deed ‘ie! Van 5 graden naar 29 en weer terug naar 13. Maar, nu gaan we naar mei! In mei leggen alle vogels een ei, dus dan mag het wel wat warmer worden! Zoals het er naar uitziet, komt er lekker tuinweer aan, dus op naar die lente!

Moestuinbakken

Wij zijn al lekker druk geweest. Vooral de moestuinbakken vlogen als warme broodjes de deur uit. Fijn om te merken dat jullie zo enthousiast zijn over onze eigen moestuinbakken! We hopen dat het iedereen goed gelukt is om ze in elkaar te zetten. Mocht dat niet het geval zijn, neem gerust contact op! Wij helpen graag. Ook foto’s van jullie bakken in gebruik zijn altijd welkom, dat vinden wij altijd erg leuk om te zien. We hebben besloten om de aanbieding op de moestuinbakken te verlengen, zodat wie wil ze nog met korting kan kopen.

We hebben natuurlijk niet alleen moestuinbakken, ook afgelopen tijd zijn er weer een hoop nieuwe eco-tuin-producten bij gekomen.

Insectenhotels en huisjes

Het wordt nu tijd voor de insectenhotels en insectenhuisjes! Wij vinden het zelf altijd erg belangrijk om te zorgen voor voldoende diversiteit in onze eigen tuin. We merken dat daardoor er meer ecologische balans komt, en plagen op den duur geen kans meer krijgen. Vogels zijn hiervoor erg belangrijk, maar insecten zijn dus even onmisbaar. Daarom hebben we een aantal nieuwe grote en sterke insectenhuizen toegevoegd in de webshop. 

Bekijk ze hier.

Slakken

Niet alleen insecten kunnen een plaag vormen, maar ook slakken zijn een veel geziene boosdoener van schade aan onze groentjes. Dat merken wij, want de slakkentape wordt massaal ingekocht. De slakkentape bevat koper, waar slakken een bloedhekel aan hebben. Plak het rond je moestuinbak en ze komen er niet meer in (op een enkele die-hard na misschien, soms lijken ze vleugels te hebben.)

Check wel eerst even of er geen slakken(eitjes) in je bak/pot zitten voordat je het aanbrengt, want anders is het gewoon de kat op het spek binden he.. 😉

We hebben weer een nieuwe voorraad binnen, dus we hebben besloten ze deze maand in de aanbieding te doen voor iedereen die nog nodig heeft.

Bekijk de aanbiedingen hier.

Kruisklemmen en moestuinbak-rasters

Een ander nieuw product wat pas is toegevoegd, zijn de kruisklemmen en de rasters die daarvan samengesteld zijn. Met deze klemmen kan je van alles maken met slechts een paar (bamboe of andere) stokken. Denk aan een klimrekje, vogelnethouder, plantensteun of natuurlijk een raster voor in je moestuinbak. Met zo’n raster heb je een vakverdeling om square foot gardening toe te passen en kan je heel efficiënt moestuinieren.

Oogstgereedschap

Ook kijken wij alvast vooruit en hebben we een extra categorie toegevoegd: oogst-tuingereedschap. Hierin vind je de bessenplukkers, fruitplukkers, paddenstoelenmessen en tuin-multitools. Vet handig om alvast in huis te halen voordat het echte oogsten begint!

Je vindt het hier.

Zaad

Hiernaast hebben we afgelopen maand nieuwe (bio) zaden toegevoegd. Eigenlijk waren het veel verzoekjes van mensen op markten, samen met wat we zelf nog wilden hebben voor in onze eigen moestuin. 😉 

Toegevoegd zijn:

  • Lavas
  • Snijbiet
  • nieuw-zeelandse spinazie
  • Paksoi
  • Groenlof
  • Spitskool
  • Palmkool
  • chinese kool
  • En meer kolen; wit, rood, bloem, we hebben ze allemaal! 

Door het late groeiseizoen kan je veel dingen nog net iets later voorzaaien. Je kan beter te laat zaaien dan te vroeg! De plantjes halen het wel in en zijn vaak sterker dan de vroeg gezaaide broertjes en zusjes.

Bekijk ons biologische-zaad.

Aardappeltoren

We zijn ook bezig met een aardappeltoren van douglashout. Lijkt dat je wat? Houd onze facebook of website in de gaten. 

Agenda

Wij staan deze maand op 2 markten:

13 meiThe green shift, Groningenhttps://www.facebook.com/events/1975957122727345/
27 meiTuindag slot Zuylen, Utrechthttp://www.slotzuylen.nl/agenda/2018/tuindag/

Wie weet zien we je daar! Hoe dan ook wensen wij je fijne mei-dagen toe met hopelijk lekker warm weer en veel zon.

Ohja nog 1 dingetje: Bij iedere bestelling in de maand mei, doen we er een los zaadbommetje bij! 😉 Op=op, maar we hebben er superveel.

 

 

De lentekriebels zijn gearriveerd!

Nu zo na de vorstperiode het weer warmer wordt, zijn bij ons de lentekriebels al gearriveerd! Daarbij zijn heel toevallig ook nog eens een hoop nieuwe producten gearriveerd! 😉

Kweekbakjes

We hebben nu meer kweekbakjes, zodat je meer keus hebt. Ze zijn allemaal geselecteerd op kwaliteit en stevigheid, dus geen wegwerpbakjes, maar echte kwaliteit die jaren meegaat.

Moestuinbakken

We merken dat mensen weer naar buiten trekken en hun tuin willen gaan aanpakken. Deze week hebben we (met veel plezier) weer flink wat duurzame moestuinbakken geproduceerd om aan jullie vraag te voldoen. We merken dat de op maat gemaakte moestuinbakken dit jaar nog populairder zijn dan vorig jaar! De standaardmaten proberen we genoeg op voorraad te houden, zodat je deze de volgende werkdag al in huis kan hebben, als je voor 16u bestelt. Door de grote vraag kan het zijn dat het een dagje later wordt, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Deze en volgende maand zijn de duurzame moestuinbakken ook nog eens in de aanbieding!

Zaden

Ook de zaden bestellen jullie massaal! We zijn blij dat jullie kiezen voor de biologische (vaak zelfs biodynamische) zaden die wij verkopen! We proberen steeds weer het assortiment uit te breiden. Pas hebben we nog een aantal koolsoorten toegevoegd die volgens ons niet mogen missen. Mochten jullie speciale zaden zoeken, laat het gerust weten! We hadden al de vraag gekregen of we wat meer “vergeten” groenten willen toevoegen, dus die komen er binnenkort bij.

Agenda

Dit jaar hebben we ons ingeschreven voor meerdere leuke tuin/bio/duurzame fairs en markten door Nederland. De eerste markten hebben we al gehad: Tuin & Zo in Zuidbroek en Groenmoes in Boekel waren erg leuk! Het was fijn om eens persoonlijk contact te hebben, in plaats van via een computer. De eerst volgende is Groei & Bloei op de Fraelemaborg in Slochteren op 2 april. Wil je weten waar we nog meer staan? Bekijk het op onze agenda, en wie weet zien we elkaar op een beurs/fair/markt! 😉

 

 

Nieuwe website!

Eindelijk is het zover, de nieuwe webshop is online!
Voor de schermen is hij lekker overzichtelijk vormgegeven door de webfairy Nienke van Fairywebdesign.nl en achter de schermen voorbereid op de toekomst met zoveel gemak, dat we meer tijd overhouden voor dingen die het er echt toe doen zoals service en goede duurzame producten.

Over duurzame producten gesproken: De komende tijd verwachten wij veel nieuwe producten toe te kunnen voegen, dus houd de site in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief als je niets wilt missen!