Moestuinbakken van duurzaam hout

Moestuinbak duurzaam hout

Wil je gaan tuinieren en ben je op zoek naar een moestuinbak? Moestuinbakken zijn er in allerlei materialen: van hardhout, bamboe, geïmpregneerd hout of gerecycled plastic. Welk materiaal is het meest duurzaam?

Als je op zoek gaat naar een moestuinbak, dan zul je zien dat er werkelijk voor ieder wat wils is. Ze zijn er in allerlei maten en groottes en er bestaan ook nog verhoogde moestuinbakken en tafelmodellen. Genoeg keuze, maar als jij een duurzame bak wilt, dan is het ook van belang om naar het materiaal te kijken.

Douglashout

De douglasspar is een boom uit de dennenfamilie. Het hout van de douglasspar wordt onder andere gebruikt voor vloeren, schuttingen en meubels, maar ook voor onze moestuinbakken en nestkastjes. Dit PEFC-gecertificeerd hout bevat veel hars, waardoor het een langere levensduur heeft dan bijvoorbeeld vurenhout of beukenhout. Bovendien komt douglashout uit Europa, waardoor het transport niet zo ver is als bij tropisch hardhout. Daarom maken wij onze moestuinbakken van onbehandeld douglashout en onze nestkastjes van het resthout dat overblijft bij het maken van onze moestuinbakken. Dit hout valt onder de duurzaamheidsklasse 3 en dat betekent dat het zo’n 10 tot 15 jaar meegaat.

Kastanje- en eikenhout

Wil je nog een stukje duurzamer? Dan kunnen wij ook een moestuinbak van Europees kastanjehout leveren. Kastanjehout valt onder de duurzaamheidsklasse 2 en dat betekent dat het kernhout hiervan een levensduur heeft van 15 tot 25 jaar. Het looizuur dat in het kernhout zit, zorgt ervoor dat kastanjehout van nature goed beschermd wordt tegen vocht en schimmels. Kastanjehout kun je dan ook goed buiten toepassen. Wij kiezen altijd voor kastanjehout uit Europa, zodat het transport gering blijft. Net als kastanjehout is ook eikenhout een duurzame houtsoort. Eikenhout valt ook onder de duurzaamheidsklasse 2. Voor een moestuinbak van kastanje- of eikenhout betaal je wel iets meer, maar het gaat dan ook een stuk langer mee.

Bamboe

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld, het neemt CO2 op tijdens de groei en na de oogst blijft de plant niet gekapt. Bamboe is van nature ook nog eens bestand tegen plagen en schimmels, waardoor er geen pesticiden nodig zijn. Toch maken wij geen moestuinbakken van bamboe. Dit heeft alles te maken met het feit dat bamboe holle stengels hebben. Er is een intensief productieproces voor nodig om van een bamboestengel een plank te maken. De lijmen die hiervoor nodig zijn, zijn ook niet milieuvriendelijk en bovendien groeit bamboe voornamelijk in Azië en niet in Europa. Hoewel bamboe dus wel een duurzame grassoort is, is het voor moestuinbakken niet zo geschikt.

Geïmpregneerd hout

Tegenwoordig is er veel aandacht voor verduurzaming van hout. Door het hout te behandelen, is het beter bestand tegen vocht, waardoor het minder snel gaat rotten. Geïmpregneerd hout is hier een voorbeeld van. Dit hout wordt behandeld met bestrijdingsmiddelen. Het hout gaat daardoor wel langer mee, maar de schadelijke stoffen belanden uiteindelijk wel in de bodem van jouw tuin. Geïmpregneerd hout kun je ook niet recyclen en daarmee zijn er op het gebied van duurzaamheid meer nadelen dan voordelen aan dit soort hout. Daarom gebruiken wij ook geen geïmpregneerd hout voor onze moestuinbakken.

(Tropisch) hardhout

Als we spreken over hardhout, dan wordt daar voornamelijk het hout van loofbomen mee bedoeld en daarom wordt het ook wel loofhout genoemd. Dit houdt in dat de boom behoort tot de bedektzadigen waarbij de zaden worden beschermd door een vrucht, bijvoorbeeld zoals bij beukenbomen, esdoornbomen, berkenbomen en mahoniebomen. Hardhout uit Europa is logischerwijs een betere keuze voor het milieu dan tropisch hardhout. Het is ook belangrijk dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Veel hardhout komt uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië of uit oerbossen. Daarom kiezen wij liever niet voor hardhout, tenzij het uit een beheerd Europees bos komt.

Gerecycled plastic

Het recyclen van plastic is een goede ontwikkeling, maar wij leveren geen moestuinbakken van gerecycled plastic. Plastic hoort in geen enkele vorm in een duurzame (moest)tuin thuis, want er zullen altijd microplastics in de bodem terechtkomen en dat heeft uiteindelijk ook weer invloed op jouw ecologische (moest)tuin. En als je geen plastic hoeft te gebruiken, dan hoef je het ook niet te recyclen. Het productieproces van gerecycled plastic is bovendien niet milieuvriendelijk en ook niet eenvoudig. Er zijn zoveel soorten plastic op de wereld dat het niet altijd mogelijk is om er een nieuw product van te maken. Kortom, genoeg redenen om niet voor een plastic moestuinbak te kiezen.

Bekijk hier al onze moestuinbakken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *