Met biologisch afbreekbaar worteldoek zeg jij NEE tegen plastic in jouw tuin!

Worteldoek

Wel of geen worteldoek in je moestuin? Sommige tuinders vinden het praktisch, terwijl anderen het een echte no-go vinden. Worteldoek van plastic in de tuin is inderdaad slecht voor het milieu, maar gelukkig bestaat er ook biologisch afbreekbaar worteldoek.

Bodemleven

Een worteldoek gebruik je om wortelgroei tegen te gaan. Het geweven doek is zo gemaakt dat de groei van onkruid vanaf de onderkant wordt tegengehouden. Met een standaard worteldoek van plastic wordt het bodemleven verstoort, omdat de ondergrond te weinig licht en te weinig water krijgt. De ondergrond droogt vervolgens uit en het bodemleven verdwijnt. Door de droge grond moet je meer water geven aan de beplanting als je het wil zien groeien. Kortom, een plastic worteldoek verstikt dus de ondergrond.

Plastic soep

Een plastic worteldoek is niet alleen slecht voor het bodemleven, maar veel mensen willen ook geen plastic meer in de tuin. We leven namelijk in een tijd waarin we ons steeds meer bewust zijn van het probleem rondom plastic soep en duurzaamheid. Wanneer je je ecologische voetafdruk wil verkleinen, is een plastic doek in de tuin geen duurzame keuze. Na verloop van tijd gaat een doek van polypropyleen namelijk rafelen waardoor er slierten worteldoek in de natuur terecht komen. Dit is niet alleen slecht voor de bodem, maar ook voor dieren die denken dat het voedsel is en het vervolgens opeten.

Microplastics in de bodem

Polypropyleen of polypropeen is een harde vorm van plastic. Er wordt niet alleen worteldoek van gemaakt, maar ook rietjes, bakjes, speelgoed, bekers, luiers, mondkapjes en nog veel meer. Polypropeen is een van de meest geproduceerde kunststoffen ter wereld. Het is slecht als dit soort plastic in de natuur terechtkomt, want dit soort kunststof is niet biologisch afbreekbaar. Plastic brokkelt langzaam af in kleine stukjes, ook wel microplastics. Dit wordt vervolgens opgegeten door dieren en natuurlijk ook weer uitgepoept. Het zal zich hierdoor nog verder in de bodem verspreiden en het kan ook in je planten terechtkomen. Dieren kunnen er gezondheidsproblemen door krijgen of zelfs komen te overlijden. Daarmee wordt de biodiversiteit in je tuin juist beperkt in plaats van versterkt. Bovendien kun je dus microplastics in je lichaam krijgen als je je eigen gekweekte groenten of fruit eet.

Natuurlijke vezels

Wil jij wel graag gebruik maken van worteldoek? Kies dan voor ons worteldoek van Biocovers dat voor 100% wordt gemaakt van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. Het biologisch afbreekbare worteldoek bestaat uit polymelkzuur (PLA) en hennepvezel uit de EU. Dit is een soort bioplastic waarbij de basis bestaat uit suiker, dat omgezet wordt in melkzuur. Dit melkzuur wordt verkregen uit landbouwgewassen, zoals maïs en suikerriet. Het is als het ware restafval dat overblijft bij de teelt. Nadat het melkzuur gewonnen is, wordt het omgevormd tot granulaat en vervolgens worden er natuurlijke vezels van gemaakt. Van deze vezels worden de worteldoeken gemaakt. 

Biologisch afbreekbaar

Ons biologisch afbreekbare worteldoek heeft een levensduur van zeven jaar. Aan het eind van de cyclus zal het doek onder invloed van temperaturen en vochtigheid volledig worden afgebroken tot compost en dat komt de bodem ten goede. Er blijven dus geen stukjes plastic achter in de natuur. Biocovers is bovendien zeer goed lucht- en waterdoorlatend; zeker tien keer beter dan de klassieke zwarte worteldoeken. Dit voorkomt dat de bodem uitdroogt en verstikt. Het bodemleven wordt dus niet tegengehouden en de beplanting droogt niet uit.  
Het doek is van nature uv-gestabiliseerd waardoor het niet wordt afgebroken door zonlicht. Je hoeft het doek dan ook niet te bedekken met houtschors of een ander product. Na verloop van tijd zullen op het doek mossen ontwikkelen waardoor het geheel er nog natuurlijker uitziet. Veel tuinders willen voornamelijk geen worteldoek omdat het slecht is voor het milieu en omdat het er niet mooi uitziet, maar met dit biologisch afbreekbaar worteldoek zijn allebei de problemen opgelost.

Onze standaard moestuinbakken zijn altijd voorzien van biologisch afbreekbaar worteldoek. Bekijk hier onze biologisch afbreekbare worteldoeken in diverse afmetingen en de Biocovers haken om je worteldoek mee vast te zetten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *