Lente: wat kun je nu doen in de (moes)tuin?

De lente is eindelijk weer begonnen! De zon schijnt langer, de temperatuur gaat omhoog, de tuin lokt je naar buiten. Allerlei planten komen voorzichtig weer boven de grond uit, krijgen weer bladeren en beginnen te bloeien. En ook steeds meer dieren komen weer tevoorschijn na hun winterslaap. Niets zegt zo duidelijk dat de lente echt is begonnen als de hommels en vlinders die rond onze amandelboompjes fladderen. Nu alles weer begint te groeien en bloeien, is er gelijk ook weer van alles te doen in de (moes)tuin.

 

Lente bloesem

De tuin klaar maken voor de lente

In plaats van in het najaar je tuin winterklaar maken, kun je ook juist pas in het voorjaar je tuin opruimen. Zo kunnen alle uitgebloeide bloemstengels, hoopjes herfstbladeren en takken in je tuin tijdens de wintermaanden door allerlei beestjes gebruikt worden als schuilplaats. Nu veel van deze beestjes weer uit hun winterslaap komen en aan de wandel gaan, kun je mooi je tuin wat opruimen.

Zaaien en aardappels poten

De lente is natuurlijk dé tijd om allerlei groenten in de moestuin (voor) te zaaien en de aardappels te poten. Meestal kan ik niet wachten om daarmee te beginnen en nu kan het eindelijk weer! De meeste groenten kun je nu prima buiten zaaien. Sommige plantjes kunnen echt geen vorst hebben, dus die kunnen pas halverwege mei naar buiten. Bekijk ook eens onze zaaikalender om te zien welke groenten je wanneer kunt zaaien.

Jonge tuinboonplantjes in de lente

Plantjes buiten uitplanten

Heb je al van alles binnen of in de kas voorgezaaid? Of heb je plantjes bij het tuincentrum gekocht? In de lente kunnen ze buiten uitgeplant worden. Je kunt ze het beste eerst een weekje aan de buitentemperatuur laten wennen, door ze overdag buiten op een beschut plekje te zetten en ‘s avonds naar binnen te halen. Plantjes die geen vorst kunnen verdragen kunnen pas halverwege mei buiten geplant worden.

Onkruid wieden

Ook onkruid begint alweer vroeg in de lente te groeien. Als het nog klein is, kun je het vaak makkelijk verwijderen door te schoffelen. Is het daar al iets te groot voor? Dan kun je het beter even met de hand verwijderen. Probeer het in ieder geval te verwijderen voordat het zaad vormt. Anders zaait het zich enorm uit.

In de moestuin verwijder ik al het onkruid, maar in de rest van de tuin laat ik heel veel wilde plantjes die spontaan opkomen gewoon staan. Het zijn vaak goede bodembedekkers en hun bloemetjes bieden voedsel voor allerlei soorten bijen en vlinders. Sommige soorten zijn zelfs eetbaar of geneeskrachtig! Maar er zijn ook planten bij die ik echt zo min mogelijk in mijn tuin wil hebben, omdat ze andere planten verdringen of omdat we er op een andere manier echt last van hebben.

Onkruid wieden

Gras maaien

Als het weer warmer wordt, begint het gras ook weer te groeien en dat moet dan dus ook weer gemaaid worden. In het begin van de lente groeit het nog niet zo snel, dus dan kun je prima eens in de paar weken maaien. Maar hoe warmer het wordt, hoe sneller het gras groeit en hoe vaker je dus zal moeten maaien. Het grasmaaisel kun je ter plekke laten liggen om je gazon te voeden, je kunt het composteren, ermee mulchen of het aan de kippen voeren!

Struiken snoeien in de lente

Er valt in de lente ook van alles te snoeien. Voor de meeste sierstruiken is het daar nu de ideale tijd voor. Heesters die in de lente bloeien hebben in het jaar ervoor al bloemknoppen gemaakt. Als je die te vroeg snoeit, heb je dit jaar dus geen bloemen. Snoei ze daarom pas na de bloeiperiode. Dan kunnen ze de hele zomer nog nieuwe bloemknoppen maken voor volgende lente.

Heesters die pas in de zomer of herfst bloeien maken pas later bloemknoppen aan. Je kunt ze dus gerust vroeg in de lente snoeien. Doe dat wel alleen als er weinig kans is op vorst. Als je deze struiken pas na de bloei snoeit, dus in het najaar, kunnen de takken met snoeiwonden invriezen en afsterven.

Steenvruchtbomen, zoals pruim, kers, perzik en amandel, kun je net na de bloei in de lente snoeien. Je kunt er ook mee wachten tot na de oogst, maar wel uiterlijk september, zodat de wonden nog dicht kunnen groeien voor de winter.

Nieuwe composthoop beginnen

De lente is een goede tijd om een nieuwe composthoop te beginnen. De herfstbladeren en dode planten die je bij de voorjaarsopruiming hebt verzameld, het grasmaaisel en al het verwijderde onkruid vormen een mooie basis voor een nieuwe hoop. Je kan in de lente regelmatig materiaal toevoegen aan je hoop en de wat hogere temperatuur helpt ook mee om het lekker snel te laten composteren. We schreven eerder al een artikel over het maken van compost, dus wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Vers materiaal op de composthoop

Slakkenplaag voorkomen

Nu alle beestjes in je tuin weer actief worden, is het ook een goed moment om na te denken over hoe je je geliefde planten gaat beschermen tegen slakken en andere hongerige beestjes. Een paar hapjes hier en daar uit de groenten in je moestuin kan natuurlijk geen kwaad, maar je wil waarschijnlijk niet je volledige oogst verloren zien gaan. Zelf hebben we vooral last van slakkenvraat. Daarom hebben we dit artikel geschreven met daarin zoveel mogelijk tips om slakken op een milieuvriendelijke manier te bestrijden en wat bij ons wel en niet werkt.

Insectenhotel ophangen

Natuurlijk leven er niet alleen maar plaagdieren in je tuin. Er zitten juist ook heel veel nuttige insecten en andere beestjes in je tuin! Denk aan bijen en vlinders die de bloemen bestuiven, lieveheersbeestjes die jagen op bladluizen en wormen die de grond lekker luchtig houden. Je kunt ze een handje helpen door voor voldoende voedsel en schuilplekjes te zorgen. Je kan bijvoorbeeld een insectenhotel ophangen!

Insectenhotel in de lente

Klimsteunen maken

Sommige planten in de (moes)tuin worden erg hoog en kunnen wel wat steun gebruiken. Erwten hebben bijvoorbeeld wat houvast nodig om hun ranken omheen te slaan tijdens het klimmen en stokbonen wikkelen zich graag om een stok of touw heen onderweg naar boven. Tomatenplanten kunnen ook wel wat steun gebruiken, maar doen zelf niet aan klimmen.

Er zijn verschillende manieren om planten te ondersteunen. In de kas kun je draad spannen en de planten via een touw omhoog laten klimmen of ondersteunen. Buiten kun je een creatief aan de slag gaan met bamboestokken, wilgentenen of gaas. Let bij het maken van de klimsteunen op de uiteindelijke hoogte van de plant. Sommige worden maar zo’n 60 centimeter hoog, anderen eerder 2,5 meter!

A-verbinding voor bonenstaak

Water geven in de lente

In de lente valt meestal behoorlijk wat regen, dus je zult niet heel vaak water hoeven te geven. Houd het echter wel in de gaten, want soms is het toch best een lange periode droog en krijgen je plantjes dorst. Binnen regent het als het goed is niet, dus als je een kas hebt of binnen plantjes voorzaait, zul je die wel regelmatig water moeten geven.

Drinkschaaltjes en vogelbadjes neerzetten

Niet alleen je plantjes kunnen dorst krijgen. Ook vogels, insecten en andere diertjes hebben water nodig. Zet daarom her en der in je tuin drinkschaaltjes neer en vul deze regelmatig bij met regenwater. Om te voorkomen dat bijen en hommels in het water verdrinken, kun je steentjes of knikkers in de schaaltjes leggen die boven het water uitsteken. Als het erg warm is, nemen vogels ook graag een bad!

Vogelbadje in de lente

Oogsten in de lente

In de loop van de lente valt er steeds meer te oogsten. Nu de typische wintergroenten toch echt wel op beginnen te raken, is dat natuurlijk heel erg welkom. Het begint met sla, spinazie, en radijsjes. Dan rabarber, asperges, meiraapjes, koolrabi, peultjes en lenteuitjes. En vlak voor de zomer de eerste worteltjes, bietjes, tuinbonen en aardbeien. Niets zo lekker als groente en fruit uit eigen tuin!

Genieten jullie ook zo van de lente?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.