Hoe start ik een eigen moestuin?

Hoe-start-ik-een-moestuin

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin, dat wil toch iedereen! Voor het eerst een moestuin beginnen kan soms een beetje spannend zijn, maar ook zonder ervaring moet het lukken. Met deze handige tips en weetjes ben jij straks trots eigenaar van een eigen moestuin.

Ligging

Voor je een moestuin begint is het belangrijk om een goede ligging te bepalen. Kies een plaats waar je groenten, fruit en kruiden veel zon krijgen. Zonlicht is niet alleen goed voor de planten, maar ook zodat je bodem eerder opwarmt. Idealiter is er minstens zes uur per dag zon in de moestuin. Natuurlijk heeft elke plant andere behoeften, maar voor planten die wat meer schaduw nodig hebben kun je altijd zelf schaduwplekjes creëren.

Begin klein en makkelijk

Misschien wil je het direct groots aanpakken en een enorme lap grond volzetten met allerlei gewassen. Toch is het als beginner handig om klein en simpel te beginnen, je kunt namelijk altijd nog uitbreiden. Start met groenten die makkelijk te telen zijn zoals radijs, courgette, wortel, rucola en paprika’s. Kruiden die je makkelijk kunt kweken in eigen tuin zijn basilicum, peterselie, koriander en tijm. Houd wel altijd rekening met het juiste zaaimoment. Op deze zaaikalender kun je precies zien welke groente wanneer gezaaid moet worden.

De grond van een moestuin

De grond is een belangrijk onderdeel van jouw moestuin. Wil je vroeg oogsten dan is zandgrond handig omdat het in het voorjaar sneller opwarmt, maar het koelt in het najaar weer sneller af. Kleigrond is daarentegen handig voor een latere teelt omdat het iets langer warm blijft. Het hangt dus af van jouw voorkeur. Bereid de grond in elk geval goed voor. Hark de bovenlaag los en egaliseer de grond. Wil je jouw borders, plantbedden, bakken of plantgaten opvullen of ophogen? Gebruik dan biologische tuinaarde zonder turf. Tuinaarde puur op basis van turf voegt namelijk niks meer toe dan vochthoudend vermogen.

Worteldoek

Wil je geen plastic in de tuin, maar wil je wel een worteldoek? Neem dan een biologisch afbreekbaar worteldoek dat gemaakt wordt op basis van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen. Het breekt na 7 jaar vanzelf af. Bovendien ziet het er veel natuurlijker uit dan plastic. En we weten allemaal dat plastic niet goed is voor het milieu.

Zaaien

Sommige gewassen zaai je direct in de moestuin en andere gewassen kun je voorzaaien in een kweekbak of potjes. Voorzaaien heeft als voordeel dat je start met gezonde en stevige planten. Dit kun je onder andere doen met tomaten, paprika’s en aubergines. Wil je vroeg in het jaar al buiten aan de slag? Denk dan eens aan een koude bak. Met een koude bak kun je al vroeg in het voorjaar starten met buiten zaaien. Zodra je wel direct in de moestuin gaat zaaien is het van belang dat de grond niet meer bevroren of enorm vochtig is, anders zullen de zaadjes minder goed kiemen. Zaai ook niet te diep, want dan is de kans op rotten groter. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het zaadje, hoe minder diep je het zaait.

Bemesting

Als je een productieve moestuin wil, is het aan te raden om elk jaar je moestuin te bemesten. Dit kun je doen met biologische bemesting in de vorm van korrels die het bodemleven stimuleren en zorgen voor een structuurverbetering van de grond. Je kunt deze korrels het beste toepassen van maart tot en met mei, maar dit kan ook in september en oktober.

Onderhouden

Hoe groter de moestuin, hoe meer onderhoud je er aan zult hebben. Daarom is het als beginner aan te raden om niet al te groot te starten. Zorg dat het overzichtelijk blijft en dat je genoeg tijd hebt om met jouw moestuin aan de slag te gaan. Zoals gezegd: je kunt altijd nog uitbreiden naar een groter stuk en naar gewassen die moeilijker te kweken zijn. In een beginnende moestuin zul je vooral bezig zijn met het bewateren. Daarnaast wil je misschien ook onkruid wieden, vegen en uiteindelijk natuurlijk oogsten. Schaf goede handschoenen en gereedschap aan en zorg dat je dit na gebruik ook weer droog opbergt zodat het in goede conditie blijft.

Slakkenplaag

Als je al beginnende tuinier last hebt van een plaag, zoals slakken, dan kun je even uit het veld geslagen zijn. En natuurlijk is het ook vervelend, maar het is absoluut geen reden tot paniek! Er zijn namelijk tal van natuurvriendelijke manieren om slakken te bestrijden zodat ze uit de buurt van jouw heerlijke groenten blijven.

Wil jij alles weten over ecologisch tuinieren? Deze boeken helpen je door middel van praktische tips en inspirerende foto’s:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *