
Heb je een paar moestuinbakken op het terras staan of heb je juist een enorme aantal vierkante meters aan grond? Met een goed zaaiplan kun je met een gerust hart aan de slag én je kunt het plan elk jaar weer opnieuw gebruiken.
Zie jij door de gewassen de moestuin soms niet meer? Er is heel veel aanbod aan groenten, fruit, kruiden en bloemen om in jouw ecologische moestuin of in je moestuinbakken te planten. Om het overzicht te bewaren kun je voor het voorjaar van start gaat een zaaiplan maken. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en het levert je rust en hopelijk ook een goede oogst op.
Gewassen kiezen
Een zaaiplan geeft structuur en houvast. Een belangrijk punt in het zaaiplan is de keuze aan gewassen. Het is logisch dat je groenten, fruit en kruiden kiest die jij en je familie en vrienden lekker vinden. Vraag jezelf daar ook bij af hoeveel je het daadwerkelijk eet. Het is zonde als je later met een overschot komt te zitten. Zet alle keuzes op een rij en bepaal welke groenten en fruit je sowieso wel en sowieso niet wil gaan telen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je in jouw moestuin of moestuinbakken hebt kun je het lijstje aanpassen. Houd bij dit lijstje ook in gedachte hoe de ervaringen van vorig jaar waren. Welke gewassen deden het goed en welke niet? Wat wil je nog eens proberen of wil je liever met iets anders experimenteren?
Zaaien, planten, oogsten
Niet elk gewas wordt in dezelfde periode gezaaid of geplant en uiteindelijk geoogst. In het vroege voorjaar kun je bijvoorbeeld al tuinkers oogsten, terwijl je in de late herfst en de winter pastinaak en boerenkool oogst. De zomermaanden zijn het drukst want dan kun je het meeste oogsten, denk aan paprika’s, aubergine, tomaten en watermeloen. Zet daarom in jouw lijst met gewassen ook overal de zaai- en planttijd bij en de oogsttijd. Je kunt jouw lijst zelfs nog uitbreiden met het aantal centimeters dat je tussen de planten moet zaaien en een schatting van de opbrengst. Op deze manier weet je wanneer je wat moet doen en wanneer je jouw oogst kunt verwachten. Op deze handige zaaikalender vind je per maand een overzicht van groentes die je op dat moment binnen, onder glas en buiten kunt zaaien.
Plaats bepalen
Nu je een goed overzicht met gewassen hebt, is het tijd om te bepalen waar je alles uiteindelijk wil hebben staan. Doe dit vooral op jouw manier en zorg dat het simpel en leuk blijft. Sommige mensen vinden het prettig om op de laptop een bestand met een gewassenlijst te maken en online een plattegrond van de moestuin te maken, andere mensen pakken liever pen en papier erbij en tekenen alles uit. Aan de hand van de plattegrond kun je zien hoeveel ruimte je hebt om te zaaien en te planten. Zet alle gewassen op de juiste plaats neer. De plaats bepalen doe je door per gewas te kijken hoeveel zon en schaduw het nodig heeft. Misschien heb je nog wel ervaringen van vorig jaar waarbij een bepaalde plant het op een plek heel goed of juist minder goed deed? Houd bij het bepalen van de plaats ook rekening met combinatieteelt. Niet alle gewassen kunnen namelijk naast elkaar staan.
Zaaiplan hergebruiken
Wanneer je een gewassenlijst met zaai-, plant- en oogsttijd en een plattegrond van jouw moestuin hebt gemaakt, is jouw basis voor de komende jaren klaar. Elk jaar kun je opnieuw de lijst en plattegrond erbij halen een aanpassen naar jouw wensen. Verandering kan goed zijn want je wil de grond van jouw tuin niet uitputten door elk jaar dezelfde soorten gewassen op precies dezelfde plek te plaatsen. Verdeel je groenten op in groepen zoals blad- en stengelgewassen, wortel- en knolgewassen, koolgewassen, vruchtgewassen en peulvruchten. Rouleer deze groepen om bodemuitputting en ziektes te voorkomen.
Aan de slag
Nu je je gewassen zorgvuldig hebt uitgekozen en een duidelijke plattegrond hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Bestel zaden als je dit nog niet hebt gedaan, maak jouw moestuin klaar voor het voorjaar en trek je handschoenen aan om de eerste zaadjes in de grond te gaan stoppen.