Het Seizoen komt er weer aan!

Deze week wordt eindelijk weer wat lekker tuinier-weer verwacht! Nienke dook bij ons meteen de tuin in om verder te gaan met het snoeiwerk. Daarvoor is het komende week lekker weer, dus geniet ervan!

In dit nieuwsbericht (ook verstuurd als nieuwsbrief) lees je meer over moestuinbakken, het voorzaaien in februari en vogelhuisjes.

Moestuinbakken

Ook is het nu een mooi moment om te beginnen met een moestuin. Een moestuinbak is hiervoor ideaal, omdat je een verse start kan hebben met onkruidvrije voedzame grond. Ook verzuipt je tuintje niet bij iedere heftige regenbui en kan je slakken gemakkelijker onder controle houden. Een mooie manier om in een moestuinbak groenten te verbouwen is op de square foot gardening manier. Hiervoor hebben wij eventueel bamboe rasters, om de vakverdeling te maken.

Als je zelf een moestuinbak maakt, raden wij onbehandeld (of met lijnolie behandeld) dik douglashout aan. Dat is gemakkelijk te bewerken en je doet er lekker lang mee. Vergeet niet om roestvrijstalen schroeven te gebruiken, dat scheelt ook een boel.

Als je liever niet zelf klust of wat minder tijd hebt, dan kan je natuurlijk ook een van onze duurzame moestuinbakken bestellen. Hiervoor hebben we zelfs verhogingssetjes, om meerdere op elkaar gestapelde bakken aan elkaar te verbinden als 1 hoge moestuinbak/plantenbak.

Tijdelijk maken wij ook nog moestuinbakken/plantenbakken op maat. Door drukte kunnen we dat helaas niet meer het hele jaar aanbieden (we maken deze zelf), maar we hopen in de relatief rustige maand februari nog tijd te hebben hiervoor. Wil je dus een moestuinbak/plantenbak op maat? Wacht dan vooral niet te lang meer.

Voorzaaien

Wij raden altijd aan om dit niet te vroeg te doen. Het kan lekker weer worden waardoor je misschien de neiging krijgt om veel buiten te zaaien, maar laat je niet te snel verleiden om er buiten al mee te beginnen. Maart roert zijn staart zegt men weleens, wat ook wil zeggen dat het zomaar kan gaan vriezen in maart en sommige plantjes die dan buiten staan (zelfs in de kas) een wrede dood tegemoet kunnen gaan.

Buiten zaaien/planten in februari:

Knoflook

Spinazie

Zaaien onder glas (liefst binnen) in februari

Andijvie

Bindsla

Bleekselderij

Bloemkool

Broccoli

Doperwt

IJsbergsla

Kapucijners

Knolselderij

Peultjes

Radijs

Rodekool

Rode bietjes

Roodlof

Savooiekool

Spinazie

Spitskool

Spruitjes

Tomaten

Tuinbonen

Zaaiui

andere koolsoorten

en peulvruchten

(Bron: https://zaaikalender.com/februari/)

Waar het nu ook een mooi moment voor is, is om je plan/indeling te maken, zaden te bestellen/sorteren en te kijken of je alles al hebt om te kunnen beginnen. Een mooi hulpmiddel is bijvoorbeeld een zaaibakje, waarin je binnen in je vensterbank alvast kan voorzaaien om je plantjes alvast een goede start te geven. Bij tuincentra kan je vaak van die dunne wegwerp zaaibakjes kopen voor weinig. Helaas doe je hier niet lang mee en kan je beter iets sterks kopen. Uiteindelijk ben je dan goedkoper uit!

Wij hebben verschillende sterke zaaibakjes, maar in het bijzonder raden wij het multifunctionele zaaibakje uit zweden aan. Lees hierover meer!

Vogelhuisjes

Waar het ook een mooie tijd voor is (tot het broedseizoen), is het opschonen en/of ophangen van vogelhuisjes. Het is nu nog winter, maar voor je het weet komen de vogeltjes er weer aan en zijn ze op zoek naar goede huisvesting voor hun gezinnetje. Als goed huisbaas is het belangrijk om bij het opschonen goed te kijken of de bewoners er nog niet in zitten en om vooral geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. Lauw water is prima. Je kan beter het nestkastje niet leeghalen dan dat je schoonmaakmiddel gebruikt.

Heb je nog geen nestkastje of heb je nog plek voor meer van die schattige kleine bewonertjes? Wij hebben weer een nieuwe voorraad vogelhuisjes binnen, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Veel hebben een zinken dakje, waardoor hij ook nog eens erg lang meegaat!

Een paar tips voor het ophangen, hang je vogelhuisje;

  • Uit de volle zon. Een beetje mag wel, maar de eitjes moeten niet gaan koken op een hete dag..
  • Uit de wind. (dus niet richting het zuidwesten, want daar komt doorgaans de Nederlandse zeewind vandaan)
  • Op een plek met vrije aanvliegroute
  • Op een kat/martervrije plek. (als je veel last hebt van marters, hebben wij een korfje om bij de opening te hangen, zodat ze het gat niet groter maken)
  • Niet te dichtbij andere vogelhuisjes. Koolmeesjes en pimpelmeesjes vinden buren op 3m afstand niet erg, terwijl andere soorten soms 10m afstand nodig hebben. Vaak is het: hoe kleiner de vogel hoe dichter op elkaar het kan.
  • Dit geldt niet voor mussen, spreeuwen en zwaluwen, deze zijn echte volkswijk-liefhebbers en wonen graag in groepen.
  • Ten slotte: hang hem stevig op. Als je hem in een boom hangt: gebruik roestvrije spijkers of schroeven, zodat je boom niet ziek wordt van de roest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *