Een kas in de moestuin

Kas in de moestuin

Wil je vroeg in het seizoen starten met moestuinieren of heb je geen plek meer op je vensterbank? Dan is de volgende stap een kas. Het grootste voordeel is dat het in een kas warmer is dan in de buitenlucht.

Heb je plek over in de moestuin en zit je er aan te denken om een kas aan te schaffen? Met een goede kas kun je eerder in het seizoen beginnen en na de zomer langer doorgaan met tuinieren. Je hebt meer ruimte om te telen en te kweken. Je hoeft je zaailingen niet meer op de vensterbank te stallen en je kunt zelf de temperatuur regelen. Daarnaast is een kas een heerlijke plek waar je ongestoord kunt tuinieren en waar vogels en katten niet bij kunnen komen.

De aanschaf van een kas

Voor je een kas aanschaft, is het goed om te bedenken waarom en waar je precies een kas wilt. De kas moet op een zonnige plek komen te staan, zodat je optimaal kunt profiteren van zonlicht en warmte. Het is zonde om een kas in de schaduw te plaatsen. Een windvrije plek is zeker aan te raden. Dit kun je ook zelf creëren door een haag te plaatsen. Als je de kas eenmaal hebt staan, is het goed om een teeltplan te maken. Afhankelijk van de grootte van jouw kas, kun je in een kas ook nog een bankje of een tafel kwijt. Bedenk vooraf hoe je de kas indeelt, zodat je het overzichtelijk en ruimtelijk houdt.

Kas

Gewas in de kas

Je kunt diverse soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen kweken in een kas. In het voorjaar kun je bijvoorbeeld starten met het opkweken van aubergines, pepers, radijsjes en tomaten, maar ook met bloemen zoals afrikaantjes en cosmea. In de zomer kun je de meeste gewassen in de vollegrond zetten, maar ook in de kas. De zomer en de herfst kun je in een kas extra verlengen door meloenen, sla en perziken te kweken. In de winter is het tijd voor een grote schoonmaak en het eventuele onderhoud, maar ook in de koude maanden kun je in de kas nog tuinieren. Zaai in de herfst sla, veldsla en spinazie zodat je in de winter kunt oogsten.

Goed kasklimaat

In een kas is het sneller warm en de warmte blijft lang hangen. Het is daarom – zeker tijdens de warme zomermaanden – belangrijk om de kas goed te ventileren en te zorgen voor een goede luchtcirculatie en -vochtigheid. Schimmels en ziektes wil je vermijden en planten kunnen soms best kieskeurig zijn. Een goed kasklimaat is dus van belang. Doordat het zo warm is in een kas, verdampt water eerder. Het is dus meestal vrij vochtig in een kas. Zie je veel condens op de ramen? Dan is het wellicht te vochtig en dat vergroot de kans op schimmels. Door de ramen of de deur een tijdje open te zetten, kun je de luchtvochtigheid verlagen. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Wanneer de temperaturen tijdens een hittegolf enorm oplopen, kun je gebruikmaken van schaduwdoeken. Tijdens warme dagen kan de temperatuur in een kas namelijk oplopen tot zo’n 50 graden. Hang een thermometer in je kas om de temperatuur in de kas in de gaten te houden.

Schoonmaak

In de winter heb je tijd voor de grote schoonmaak in de kas, maar ook gedurende de rest van het jaar is het belangrijk om jouw kas goed op orde te houden. Haal bij de grote schoonmaak heel je kas leeg, zodat je overal goed bij kunt. Dit is gelijk een stok achter de deur om spullen die je niet meer gebruikt of plantjes die dood zijn op te ruimen. Zowel de binnen- als de buitenkant van je kas is belangrijk. Was aan beide kanten de ramen van je kas met een biologische glasreiniger, zodat je optimaal gebruik kunt maken van het zonlicht en zodat je geen groene aanslag krijgt. Je kunt de ruiten van de kas schoonmaken met de hogedrukspuit, maar let er dan op dat de straal niet te hard staat en verspil niet onnodig water. Zorg er ook voor dat je de dakgoten van de kas leeghaalt. Zeker in de herfst kan er veel blad en ander afval in terechtkomen, waardoor het regenwater minder goed kan weglopen.

Duurzame levensstijl

Het leukste aan moestuinieren is toch wel het oogsten. Eten uit eigen kas en tuin is niet alleen lekker, maar ook gezond. Je weet precies waar jouw groenten, fruit en kruiden vandaan komen en dat er geen pesticiden zijn gebruikt om ze te kweken. Het eten wordt bovendien ook niet in plastic verpakt, zoals in de winkel, waardoor je minder afval in huis hebt. Een extra voordeel van een kas is dat ziekten die buiten heersen, niet zo snel in de kas zullen komen. Mocht er toch een ziekte of plaag uitbreken, zorg er dan voor dat je deze goed bestrijdt.

Bekijk hier al onze kassen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *