Een gezond bodemleven in de moestuin

Bodemleven

Wormen, slakken, spinnen, aaltjes, schimmels, bacteriën en andere organismen. In een gezonde bodem leeft het allemaal. Een goed bodemleven is belangrijk om jouw planten goed te laten groeien. De bodem is namelijk de basis, maar hoe zorg je voor een goede kwaliteit?

In een ecologische (moes)tuin mag je af en toe best een ‘luie’ tuinder zijn, want niet elk blaadje of elke dode tak hoef je op te ruimen. Met een gezonde bodem kun je het bodemleven het werk laten doen. Een levendige bodem zorgt er namelijk voor dat dode takken, bladeren en beestjes worden afgebroken tot humus. In humus zitten veel mineralen en groeistoffen die goed zijn voor je planten. Dieren, zoals wormen, zorgen er ook nog eens voor dat er gangetjes ontstaan in de grond. Jonge wortels kunnen zich hierdoor sneller ontwikkelen en water kan er makkelijker doorheen sijpelen.

Geen kunstmest

Als tuinder kun je het best geen gebruik maken van kunstmest, zeker niet als je graag biologisch en duurzaam te werk gaat. De productie van kunstmest kost namelijk veel energie en er komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, zoals cadmium, arseen en radioactief radium. Bovendien kan te veel mest je planten juist verzwakken, dit geldt overigens ook voor te veel compost.

Organische mestkorrels

Wanneer je in jouw tuin het bodemleven graag wilt stimuleren en de structuur wilt verbeteren dan kun je gebruikmaken van biologische mestkorrels. Deze korrels bestaan uit organische stoffen waardoor het niet schadelijk is voor het milieu en waardoor het makkelijk wordt opgenomen in de bodem.

Biologische tuinaarde

Ben je op zoek naar tuinaarde voor in de moestuin of om de borders of plantbedden op te hogen? Dan is biologische en turfvrije tuinaarde echt een uitkomst. Onze Bio-kultura tuinaarde is uit twee soorten compost samengesteld: boomschorscompost en mestcompost. Met deze tuinaarde die je jaarrond kunt gebruiken, hoef je vrijwel geen extra voeding toe te voegen in de moestuin. De tuinaarde is van zichzelf al rijk aan voeding en het stimuleert het bodemleven en de waterhuishouding. Perfect om jouw moestuin op gang te helpen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *