Ecologisch tuinieren met combinatieteelt

Combinatieteelt

Niet alleen mensen hebben wel eens bonje met de buren, maar ook in de moestuin komt dit voor. Sommige gewassen kun je namelijk goed naast elkaar plaatsen en andere gewassen kunnen absoluut niet bij elkaar staan. Dit heet combinatieteelt.

Door gewassen slim te combineren kunnen ze elkaars voedingsstoffen gebruiken en dat levert een nog betere opbrengst op. Let wel op dat je daarbij ook op tijd bemest. Het goed combineren van gewassen levert niet alleen veel oogst op, maar het zorgt er ook voor dat ongedierte op een natuurlijke wijze in balans wordt gehouden. In een tuin wil je namelijk geen plagen en ook geen plantenziektes, maar door ecologisch te tuinieren kun je dat voorkomen.

Goede buren

Ben jij een zaaiplan aan het maken voor jouw moestuin? Noteer dan ook bij elk gewas eventuele goede ‘buren’. Dit zijn populaire gewassen die goed gecombineerd kunnen worden:

Tomaten: met peterselie, basilicum en bieslook

Prei: met kool, bonen en wortels

Rode biet: met kool, radijs, sla en ui

Courgette: met maïs, ui, bieten, stokbonen en sla

Pompoen: met maïs, sla en bonen

Slechte buren

Naast dat er goede combinaties zijn, is het helaas ook zo dat er slechte ‘buren’ zijn. Probeer deze gewassen dan ook niet naast elkaar te zetten want dat zal een slechte invloed hebben op de oogst. Enkele populaire gewassen die slecht gecombineerd kunnen worden:

Komkommer: met aardappel, radijs en tomaten

Boerenkool: met knoflook, ui en venkel

Aardappelen: met tomaten, pompoenen en ui

Bloemkool: met aardbeien, erwten en tomaten

Bonen: met bieslook, knoflook, prei, sjalot, venkel en ui

Eetbare bloemen

Naast groenten, fruit en kruiden kun je in jouw moestuin ook (eetbare) bloemen laten groeien. Dit is niet alleen kleurrijk, maar ook leuk om een gerecht mee aan te vullen. Bloemen trekken bovendien nog meer dieren naar jouw tuin. Zorg er wel voor dat je vooraf kijkt welke bloemen goed bij welke gewassen kunnen staan. Sommige bloemen en groenten vullen elkaar zelfs heel goed aan. Het Afrikaantje is een kleurige bloem die je goed kunt plaatsen in de buurt van aardappelen, aardbeien, bieten en tomaten. De zonnebloem is ook een populaire keuze voor veel moestuinierders. De zonnebloem kan goed samen met komkommers, maar minder goed met aardappelen. De dropplant kan daarentegen weer goed samen met koolsoorten, zoals boerenkool en palmkool. Kortom, van combineren kun je leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *