Dieren in de tuin: zo help je ze!

dieren in de tuin

Eekhoorns, vogels, insecten, padden en egels in de tuin. Het is een leuk gezicht en het betekent dat jouw tuin biodivers genoeg is om dieren aan te trekken. Al deze dieren hebben namelijk hun eigen behoeftes en daar kun jij aan bijdragen. Zo kan een drinkschaaltje, nestkastje of egelhuis al een verschil maken.

In het voorjaar en in de zomer weten dieren zich meestal wel te redden. Er is genoeg voeding te vinden en ze kunnen een flinke voorraad aan eten verzamelen. Zodra de dagen korter worden en het buiten kouder wordt, is het voor deze dieren helaas wel wat moeilijker om eten te vinden en te overleven. Als de voorraad op is, zullen ze een nieuwe manier moeten vinden om aan eten te komen. Als eigenaar van een tuin kun je op een eenvoudige manier je tuin aantrekkelijk maken voor dieren, waardoor je ze helpt om de winter door te komen.

Eekhoorns

Woon je in een bosrijke omgeving, dan is de kans groot dat je eekhoorns in je tuin spot. De schattige knaagdieren met kenmerkende pluimstaart zijn een plezier om naar te kijken. Om ze naar jouw tuin te laten komen, kun je bomen en struiken planten waar de beestjes zich in kunnen verstoppen. Eekhoorns eten voornamelijk eikels, walnoten, hazelnoten en kegels van naaldbomen. Het helpt dus als je deze boomsoorten in de tuin hebt staan. Heb je geen bomen in de tuin? Er zijn speciale voederhuisjes, eekhoornvoer en gedroogde maïskolven om de dieren toch te helpen. Eekhoorns willen daarnaast ook graag drinken. Door drinkschaaltjes in je tuin te zetten, zullen de dieren vaker terugkomen. Zet liever geen grote bak met water neer; eekhoorns kunnen hierin verdrinken, omdat ze niet meer uit de bak kunnen klimmen.

Vogels

Vogels houden van de natuur, maar ze komen ook veel voor in steden en dorpen. Hier kunnen ze namelijk voedsel en goede schuilplekjes vinden. Om meer vogels naar je tuin te lokken, moet je zorgen voor een tuin met dichte begroeiing, planten die in verschillende seizoenen bloeien en gras waar ze insecten kunnen vinden. En eigenlijk mag je als tuinier best wel een beetje lui zijn, want om vogels te lokken kun je afgevallen bladeren beter laten liggen en uitgebloeide planten laten staan. Om in de herfst en de winter de vogels een handje te helpen kun je vogelvoer neerleggen en ophangen, zoals strooivoer, vogelpindakaas of vetbollen. Het hele jaar door zijn vogels blij met een drinkschaaltje en met slecht weer zijn vogeltjes je extra dankbaar als je een nestkastje in de tuin hebt hangen.

Insecten

In een echte ecotuin kom je het allemaal tegen: vlinders, bijen, lieveheersbeestjes en andere insecten. Het is belangrijk om dit soort beestjes te helpen, want het gaat niet heel erg goed met de insecten, terwijl ze wel een belangrijke rol spelen in de natuur. Waar bijen bloemen bestuiven, zijn lieveheersbeestjes weer handig tegen bladluis. Andere insecten zijn weer nuttig, omdat ze afgestorven dieren en plantjes opruimen. Dat levert dan weer een gezonde bodem op waar jij je planten en bomen op kunt laten groeien. Kortom, insecten zijn onmisbaar. Je kunt ze helpen door veel nectarrijke planten voor bijen en vlinders in je tuin te zetten en in droge perioden in drinkschaaltjes te voorzien. Ook kun je insectenhotels, bijenkorven en lieveheersbeestkastjes ophangen zodat de dieren een mooi onderkomen hebben.

Padden en kikkers

Padden graven zich graag in de grond in en kikkers overwinteren het liefst in de modder van een vijver. En ook in een hoopje bladeren of stenen vinden ze het heerlijk om zich terug te trekken. Wil je graag padden en kikkers in de tuin dan hoef je je tuin dus niet piekfijn op te ruimen. Een vijver is wel een echte toevoeging om padden en kikkers aan te trekken. Zorg wel dat ze er makkelijk in en uit kunnen klimmen en dat de randen dus niet te steil zijn! Je kunt ook een paddenhuis neerzetten.

 

Egels

Een egel die voorbij scharrelt in de tuin blijft toch bijzonder om te zien. De stekelige dieren eten in de herfst hun buikje rond en gaan daarna in winterslaap. Dit doen ze het liefst in gevallen blad, kleine takjes, stukken hout en andere verstopplekjes. Hiervoor zijn ook speciale egelhuizen geschikt. Slapen doen ze overigens overdag, want het zijn echte nachtdieren die je dus vooral ’s avonds tegen kunt komen. Het is voor egels, net als voor andere dieren, ook handig om een groene haag als tuinafscheiding te nemen in plaats van een dichte schutting. Zo kunnen ze jouw tuin nog makkelijker vinden. Om ze nog meer te helpen kun je ook egelvoer neerleggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *