Bloedzuring in de moestuin

Bloedzuring

Bloedzuring is een veelzijdige en voedzame plant. De bloedzuring ‘Red Stripe’ heeft ook nog eens frisgroen blad met rode aders, waardoor het een opvallende verschijning is. Heb jij deze waardevolle plant al in jouw moestuin staan?

Populair in de moestuin

Of je nu op zoek bent naar een decoratieve plant in je tuin of naar een ingrediënt om je gerechten op te fleuren; bloedzuring is een goede keuze. De plant is eetbaar, makkelijk te kweken en ziet er ook nog eens mooi uit. De plant wordt daarom steeds populairder in moestuinen. Bloedzuring behoort tot de familie van de duizendknoopachtigen en is van nature te vinden in Europa. De plant kan dan ook woekeren, maar daar zul je niet zo’n last van hebben als je de plant laat groeien in potten of op verhoogde bedden. Oogst regelmatig, zodat de plant niet te groot wordt. De plant verspreidt zich overigens niet zo snel als sommige andere invasieve planten.

Smakelijk en voedzaam

De bladeren van bloedzuring hebben een unieke, friszure smaak die vergelijkbaar is met die van citroen. Je kunt de bladeren rauw eten in salades of je kunt ze verwerken in stamppotten en soepen. Gebruik oude bladeren om te koken en nieuwe bladeren om rauw te eten. De plant is niet alleen een smakelijke toevoeging aan gerechten, maar bevat ook nog eens veel voedingswaarden. De bladeren zijn namelijk rijk aan vitamines en mineralen. Oogst bloedzuring niet te oud, want dan is de smaak aanzienlijk zuurder en kan het zelfs bitter worden. Je kunt er ook zelf pesto van maken door het blad te mengen met knoflook, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Bloedzuring is het hele jaar door eetbaar. De meeste mensen kunnen het zonder problemen eten, maar als je kampt met allergieën, nierstenen, of als je zwanger bent dan kun je de plant beter laten staan.

Makkelijk te kweken

Bloedzuring is over het algemeen een makkelijke plant om te kweken. Hij gedijt goed in de meeste bodems en je kunt de plant zowel in de volle zon als in de halfschaduw zetten. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de plant toch nog voldoende zonlicht krijgt om de mooie kleuren goed uit te laten komen. De plant houdt overigens niet van extreme hitte en droogte. Bloedzuring heeft verder relatief weinig onderhoud nodig, zorg er wel voor dat je voldoende water geeft. Nog een bijkomend voordeel: bloedzuring heeft weinig last van ziektes. Ongedierte zal ook niet snel op deze plant afkomen.

Zaaien in de moestuin

Zaai de zaden van de bloedzuring ‘Red Stripe’ rechtstreeks in de grond van april tot en met juni, zodat je ze vanaf juni tot en met oktober kunt oogsten. Snijd de blaadjes net boven de grond af om de groei van nieuw blad te stimuleren. Bloedzuring groeit wel trager dan spinaziezuring. Maar als het eenmaal op gang is, dan is het een productieve plant. Bloedzuring is bovendien geschikt als vaste plant, waardoor je er extra lang van kunt genieten.

Bestel hier bloedzuring ‘Red Stripe’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *