Bescherm de bodem met deze groenbemesters

Wil jij de bodemvruchtbaarheid in je moestuin verbeteren? Dit kun je doen met planten die speciaal geteeld zijn om de grond te verbeteren: groenbemesters. Wij hebben een paar mooie en handige groenbemesters voor je op een rij gezet.

Groenbemesters worden geteeld om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden of te verbeteren wanneer dat nodig is. Ze voorkomen namelijk het verlies van mineralen door uitspoeling. Ze houden het het gehalte aan organische stoffen op peil en zorgen dat deze worden omgezet in een voedzame bodem. Verder bevorderen groenbemesters de biodiversiteit, het bodemleven en de structuur. Groenbemesters zoals vlinderbloemige verhogen het stikstofgehalte in de bodem. Sommige groenbemesters zorgen er ook voor dat onkruiden zich minder goed kunnen ontwikkelen. Zo heeft elke groenbemester z’n eigen kwaliteiten.

Bladrammenas 

Bladrammenas is een niet of weinig knoldragende vorm van rammenas. De plant groeit snel en wortelt diep. Onkruid wordt onderdrukt doordat de bladrammenas zich zo snel ontwikkelt. De dikke penwortels zorgen ervoor dat de grond luchtig en waterdoorlatend wordt. Zodra je de plant onderwerkt, wordt er veel organisch materiaal aan de grond toegevoegd. Het is daarom een geschikte bodemverbeteraar. Bladrammenas kun je in het voor- en het najaar zaaien.

Gele mosterd 

Gele mosterd is een snelgroeiende eenjarige plant. Van de zaden van deze plant kun je mosterd maken, maar de plant is ook zeer geschikt als groenbemester. De plant onderdrukt onkruid omdat het in korte tijd de grond bedekt. Gele mosterd maakt iets minder wortels aan dan bladrammenas. Je kunt gele mosterd tot september zaaien, alleen krijg je dan geen zaden meer om mosterd van te maken. Wil je er wel mosterd van maken? Dan kun je het beste zaaien in april.

Japanse haver 

Japanse haver is een graansoort die zeer snel op komt, veel gewas maakt en onkruid tegenhoudt. De planten wortelen erg diep en dragen bij aan een evenwichtig bodemleven. Dat maakt de Japanse haver een goede groenbemester. Japanse haver zaai je van april tot en met september. Japanse haver wordt ook gebruikt tegen schadelijke aaltjes in de moestuin.

Phacelia

Phacelia is een eenjarige bijenplant en wordt daarom ook wel bijenbrood of bijenvoer genoemd. Bijen en hommels zijn namelijk dol op de blauwe bloemen van deze plant. Uit de bloemen van Phacelia kunnen zelfs stoffen worden gewonnen voor parfum. De plant groeit snel en daarom onderdrukt het onkruid goed. Dat maakt Phacelia tot een goede groenbemester. Phacelia kun je zaaien van maart tot en met augustus; de plant bloeit van mei tot en met september.

Winterrogge 

Winterrogge is een grassoort die zeer geschikt is als groenbemester. Winterrogge groeit namelijk snel en houdt de bodem ook gedurende de winter bedekt. Je kunt winterrogge zaaien vanaf augustus tot en met oktober. Het is een van de meest winterharde groenbemesters.

Vlinderbloemenfamilie

De vlinderbloemenfamilie is de op twee na grootste familie van bloemplanten. De planten komen over bijna de hele wereld voor en de meeste soorten vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht door samen te werken met rhizobiumbacteriën. Met het stikstof dat ze opnemen, bevoorraden ze de grond. Vlinderbloemigen zijn daarom een goede toevoeging aan de moestuin. Dit zijn enkele vlinderbloemigen die je als groenbemester kunt gebruiken:

Blauwe lupine

Blauwe lupine is een snelgroeiende eenjarige plant. De plant wordt als groenbemesters veel op zandgrond gebruikt. De blauwe lupine zaai je van april tot en met juli en de plant zal vanaf mei tot en met juli bloeien. De plant is kenmerkend door zijn prachtige blauwe bloemen waar allerlei insecten op af komen. Bovendien is de blauwe lupine bitterstofvrij en daarom is het geschikt als veevoer en voor consumptie.

Serradelle

Serradelle is een eenjarige, kruipende plant die langdurig bloeit. Serradelle kun je vanaf maart tot en met mei zaaien en van juni tot en met augustus bloeit de plant. Serradelle werd vroeger al gebruikt als groenbemester en als dekvrucht. Tegenwoordig is de plant ook weer overal terug te vinden in diverse mengsels met groenbemesters.

Zomerwikke 

Zomerwikke is een eenjarige vlinderbloemige waar bijen en andere bestuivende insecten op afkomen. En dat is goed voor de biodiversiteit. De snelgroeiende planten zijn daarnaast ideaal als groenbemester omdat ze ook stikstof uit de lucht opnemen en toevoegen aan de grond. Zomerwikke zaai je van mei tot half september en is geschikt voor alle soorten grond. De zomerwikke sterft af in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *