Alternatieven voor turf in de tuin

In een milieuvriendelijke tuin hoort geen turf thuis. Toch bevat veel potgrond en tuinaarde in de bouwmarkt of het tuincentrum wel turf. Bij het opgraven van deze fossiele grondstof komt CO2 vrij en er worden veengebieden voor drooggelegd. Je kunt dus beter een turfvrij alternatief kiezen.

Turf is simpelweg gedroogd veen. Veen bestaat uit afgestorven plantenmateriaal. Veengebieden bestaan uit metersdikke lagen waar veel CO2 in wordt opgeslagen. Om turf te kunnen winnen, wordt zo’n veengebied drooggelegd waardoor er juist weer CO2 vrijkomt. Bovendien is het afgraven van veenmoerassen slecht voor de biodiversiteit. Dier- en plantensoorten zullen namelijk verdwijnen als een gebied wordt ontwaterd. Veen groeit ook nog eens langzaam aan met minder dan 1 mm per jaar en de voorraad is eindig, omdat het sneller geoogst wordt dan terug kan groeien. Slechts drie procent van het land op de wereld bestaat uit veengebieden. Door deze gebieden te ontginnen, komen broeikasgassen vrij. Uit onderzoek van de International Union for Conservation of Nature blijkt dat wereldwijd 6 procent van de broeikasuitstoot komt door turfwinning. Ter vergelijking: vliegverkeer draagt volgens Milieudefensie wereldwijd voor zo’n 3,5 procent bij aan de opwarming van de aarde. 

Waarom wordt turf gebruikt?

Turf wordt al eeuwenlang gebruikt als brandstof. In de middeleeuwen werd turf al op grote schaal gebruikt in Europa, maar voor die tijd werd het ook al gewonnen. En nog steeds wordt turf gebruikt, maar dan met name als toevoeging aan potgrond en voor het produceren van turfpotjes om groente en fruit op te kweken. Turf is een licht en goedkoop materiaal en het houdt water en voedingsstoffen vast. Het is een natuurlijk product en wordt heel veel aangeboden. Als moestuinierder heb je wellicht niet direct in de gaten dat het winnen van turf een slechte impact heeft op het milieu. In Engeland komt er niet voor niets vanaf 2024 een verkoopverbod van veencompost aan tuinders. 

Hebben planten turf nodig?

Turf heeft goede eigenschappen, maar jouw planten hebben niet per se turf nodig om goed te kunnen groeien. Vaak heeft een tuin al een redelijk zure grond en door turf maak je het nog zuurder. Niet alle planten houden daarvan. Voor het vullen van de bedden kun je net zo goed turfvrije tuinaarde en compost gebruiken. Het verschil tussen tuinaarde en potgrond is, dat potgrond een luchtigere samenstelling heeft en het is iets minder zwaar dan tuinaarde. Potgrond gebruik je voornamelijk voor planten die in bakken of potten staan en tuinaarde gebruik je om je tuingrond op te hogen of aan te vullen.   

Biologische potgrond en tuinaarde

Veel potgrond en tuinaarde bevat turf, zelfs als er staat dat het biologische aarde is. Let dus op wanneer je biologische potgrond of tuinaarde koopt dat er niet alsnog turf in zit. Een echt turfvrije variant is onze biologische tuinaarde van Bio-Kultura. Hier kun je je borders, plantbedden, moestuinbakken of plantgaten mee opvullen of verhogen, maar ook bomen, hagen en vaste planten in aanplanten of toepassen als bodem voor jouw sier- of moestuin. Onze biologische tuinaarde zonder turf bevat boomschorscompost en mestcompost en daar zit veel leven in. Het is rijk aan voeding, het stimuleert het bodemleven en de waterhuishouding. De hoogwaardige compost heeft 14 tot 24 maanden de tijd gehad om tot deze kwaliteit te komen. De goede schimmels, bacteriën en nematoden zijn essentieel voor de bodem en voor je planten. Tuinaarde op basis van turf voegt daarentegen niets meer toe dan vochthoudend vermogen. Ook de biologische moestuingrond van BIO-MIX® bevat geen turf. Deze potgrond bestaat uit afgezeefde schors, bewerkte houtvezel en biologische kokos, dat een restproduct is.

Hernieuwbaar veen

Wil je zeker weten dat je volledig veganistisch tuiniert? Dan kun je de biologische moestuingrond van Amica gebruiken. De grond is plantaardig, bevat geen chemische en kunstmatige toevoegingen en geen dierlijke producten. Deze moestuinmix is geschikt voor het kweken van groente, kruiden en fruit in potten, een vierkantemetertuin of in de vollegrond. De moestuingrond van Amica bestaat uit hernieuwbaar veen, kokosvezel, compost van plantaardige oorsprong, biologische bodemverbeteraar, zeewierkalk en plantaardige meststoffen. Ondanks dat er hernieuwbaar veen in zit, is het wel turfvrij. Met hernieuwbaar veen wordt veenmos bedoeld, dat op de veenvelden groeit waar veen en turf uit de grond gehaald worden. Het veenmos, ook wel Spaghnummos, wordt gewonnen door de veenvelden enkel te maaien.

Bekijk hier al onze biologische potgrond en tuinaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *