Alles over biologisch moestuinieren

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact die wij hebben op onze aarde. Veel mensen gaan dan ook anders leven én anders (moes)tuinieren. Zo kun je ecologisch en biologisch moestuinieren. In dit blog gaan we dieper in op biologisch moestuinieren.

Allereerst is het goed om eens in te gaan op het verschil tussen biologisch en ecologisch. Bij biologisch moestuinieren houd je rekening met mens, dier en milieu. In het geval van ecologisch moestuinieren stel je de gehele planeet, inclusief bodem, water en lucht, voorop. De twee termen lijken dus erg op elkaar en het is dan ook niet gek dat ze vaak in één adem genoemd worden. Ecologisch gaat echter vaak nog een stapje verder dan biologisch.

Wat is biologisch moestuinieren?

Ga je aan de slag met biologisch moestuinieren, dan houd je dus rekening met de natuur. Je let er bijvoorbeeld op welke producten je op je composthoop gooit, welke grond je gebruikt en je gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en de natuur haar gang te laten gaan. Dan zit je meer in de ecologische hoek. Wil je wel je gewassen iets beschermen tegen veelvoorkomende plagen, maar geen bestrijdingsmiddelen inzetten? Dan kun je ook voor bijvoorbeeld beschermdoeken of kopertape kiezen. Verder kun je ook aan de gang met vegan moestuinieren. In dat geval maak je helemaal geen gebruik van dierlijke producten in je moestuin.

Waarom biologisch moestuinieren?

Door je planten biologisch te kweken, maak je een groot, positief verschil. Omdat je geen schadelijke gifstoffen gebruikt, voorkom je dat er veel insecten en andere organismen dood gaan of ziek worden. Daarbij verminder je je CO2 uitstoot door bijvoorbeeld je eigen materialen te recyclen en hier meststoffen van te maken. Je wordt je ook veel meer bewust van de natuur en de werking van biologische producten. Op die manier leer je ook buiten je eigen moestuin de juiste producten te kiezen.

Hoe maak je een biologische moestuin?

In je biologische moestuin gebruik je geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Een goede grond is dan ook erg belangrijk. De grond is echt de basis van je moestuin. Een gezonde grond zorgt namelijk voor sterke planten en sterke planten zijn vervolgens een stuk weerbaarder tegen plagen en ziektes. Wil je biologisch moestuinieren, dan ga je dus in eerste instantie aan de slag met biologische moestuingrond. Verder kun je ook aan de slag met zelf composteren of mulchen. Zo kun je je bodem jaarlijks verrijken met verse, biologische compost.

Kies er ook voor om niet, of zo weinig mogelijk, te spitten in je moestuin. Door te spitten verpest je namelijk de structuur van de grond, droog je de grond uit en dood je het bodemleven. Zonde, want dat bodemleven heb je nu juist zo hard nodig voor een goede grond en grote, sterke planten.

5 tips voor een biologische moestuin

Als je wilt beginnen met biologisch moestuinieren, vraag je je misschien af waar je eigenlijk moet beginnen. Het is echter helemaal niet zo moeilijk. Je kunt met een paar kleine, simpele aanpassingen al biologisch aan de slag. We geven je vijf handige tips voor biologisch moestuinieren.

  1. Gebruik biologische zaden

Ook zaden kunnen biologisch zijn. Dit zijn zaden die onbespoten en dus helemaal gifvrij zijn. Dat is belangrijk, want zaden die met gif behandeld zijn, groeien uit tot planten waar ook nog steeds gif in te vinden is en waar insecten dus nog steeds ziek van kunnen worden.

  1. Aan de slag met wisselteelt

Omdat je geen gebruik meer maakt van kunstmest, kan je bodem niet elk jaar dezelfde gewassen ondersteunen. Als je ieder jaar op hetzelfde stukje grond pompoenen plant, dan verdwijnen alle voedingsstoffen die de pompoenen nodig hebben, terwijl er van de rest een hoop overblijft. Door je gewassen te rouleren en ze ieder jaar ergens anders te planten, blijft je bodem dus in balans.

  1. Gebruik moestuinbakken

Moestuinbakken zijn wat verhoogd en dat is erg fijn om in te kweken. Je hebt hierdoor namelijk minder snel last van onkruid en van plagen. Daarbij hoef je minder diep te bukken, wat dan weer fijn is voor je rug en knieën. Wil je moestuinbakken kopen, schaf dan wel duurzame bakken aan.

  1. Let op je watergebruik

Als je een moestuin hebt, dan stijgt je watergebruik enorm in de zomer. Dat is natuurlijk niet echt planeetvriendelijk, aangezien het enorm veel energie kost om kraanwater te zuiveren. Ga eens na of je regenwater op zou kunnen vangen in bijvoorbeeld een regenton. Lukt dat niet? Dan kun je ook voor een watersysteem kiezen. Zo gaat er veel minder water verloren.

  1. Let op je omgeving

Biologisch moestuinieren betekent samenwerken met de natuur. Je hebt vogels en nuttige insecten nodig om plagen te bestrijden en je tuin in balans te houden. Het is dan ook belangrijk dat je je tuin aantrekkelijk maakt voor deze dieren. Zet bijvoorbeeld insectenhotels en nestkasten weg, zaai bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor insecten en zorg voor voeder- en waterplekken voor vogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *