Afrikaantjes: heel nuttig in de moestuin

Afrikaantjes

In een ecologische moestuin zijn bloemen niet weg te denken. De Tagetes, beter bekend als afrikaantje, is daar een goed voorbeeld van. De bloemen van deze plant zijn fleurig, eetbaar en het trekt vlinders, bijen en hommels aan.

Afrikaantjes zijn kleurrijke bloemen variërend van geel en oranje tot dieprood en van enkelvoudig tot dubbelvoudig. De plant komt van nature voor in Midden-Amerika en Mexico en bij ons is het een graag geziene gast in de sier- of moestuin. Waar de bijnaam afrikaantje precies vandaan komt is onbekend, want de plant komt oorspronkelijk dus niet uit Afrika.

Dieren lokken en bestrijden

De enkelbloemige afrikaantjes zijn goed voor de biodiversiteit. Deze afrikaantjes ogen natuurlijker dan de dubbelbloemige rassen en lokken vlinders, wilde bijen en hommels. Bestuivende insecten spelen een belangrijke rol in de vruchtzetting van veel gewassen in de moestuin. Door enkelbloemige afrikaantjes in je moestuin te planten, wordt de bestuiving bevorderd. Op deze manier wordt het hele ecosysteem versterkt en je zult uiteindelijk meer kunnen oogsten.

Aaltjes bestrijden

Daarnaast zijn afrikaantjes heel geschikt voor de bestrijding van bodemaaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten en dat wil je natuurlijk niet. In de wortels van Tagetes zit een stofje waar aaltjes aan doodgaan. Dit gebeurt pas als de afrikaantjes minimaal drie maanden in bloei staan. Met afrikaantjes als tussenbeplanting in de moestuin worden gewenste insecten dus aangetrokken en ongewenste insecten op afstand gehouden, waardoor je geen chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken. 

Gezonde bodem

Afrikaantjes spelen ook een rol in de verbetering van een gezonde bodem. De stoffen die de plant uitscheidt, helpen bij het onderdrukken van onkruidgroei en het verminderen van bodemziekten. Door de diepe wortels van de plant wordt ook de structuur van de bodem verbeterd. Lucht en water kunnen er makkelijker doorheen.

Eetbaar

De bloemen van de Tagetes zijn niet alleen kleurrijk en mooi, maar ze zijn ook nog eens eetbaar. Afrikaantjes zijn de perfecte garnering voor een salade, maar je kunt er ook lekkere thee mee zetten of de bloemen gebruiken in sauzen en marinades. Er zit een sterke kruidige smaak aan, waardoor dieren niet zo snel van de bloemen zullen eten. Let zelf wel op met de hoeveelheid; een paar bloemblaadjes kunnen al zorgen voor genoeg smaak. Je kunt achteraf altijd nog extra blaadjes toevoegen als je een sterkere smaak wilt.

Makkelijke plant

Een van de grootste voordelen van de Tagetes is misschien wel de makkelijke manier van verzorgen. De plant stelt namelijk weinig eisen. Je kunt ze rechtstreeks in de vollegrond zaaien, in een bloempot of je kunt ze op de vensterbank voorzaaien. Afrikaantjes kunnen zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Je hoeft enkel te zorgen dat de plant voldoende water krijgt en de rest gaat vanzelf. Het is daarom een leuke plant om mee te beginnen als tuinier of om samen met kinderen te zaaien.

De kleinbloemige tagetes

Dit afrikaantje is kleinbloemig en heeft enkelvoudige bloemen in een gele kleur met donkere vlekken in het hart. Je kunt deze soort onder glas zaaien van maart tot en met april en in mei kun je ze rechtstreeks in de vollegrond zaaien. De plant bloeit van juli tot en met oktober. Door de eerste bloemknoppen eruit te knijpen, krijg je vollere planten die meer bloemen leveren.

Bolster 5940 Afrikaantje kleinbloemig Tagetes patula nana

Wild afrikaantje 

Het wilde afrikaantje groeit sterk bossig uit met veel groen blad. De enkelvoudige bloemen zijn in het begin rood en verkleuren daarna naar oranje. Je kunt deze soort vanaf mei rechtstreeks in de vollegrond zaaien op een zonnige plek. De plant zal van juli tot de eerste nachtvorst bloeien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *