5 eetbare bloemen voor in de moestuin

Eetbare bloemen

Bloemen zijn niet alleen leuk om te zien en goed voor de biodiversiteit, maar sommige bloemen kun je ook eten. Van sommige bloemen kun je de zaden eten en bij andere bloemen kun je de bladeren gebruiken als vrolijke garnering.

Amarant

De amarant is een stevige plant met rode pluimen. De zaden van de plant zijn eetbaar. Er zitten veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen in. Je kunt het daardoor voor van alles gebruiken in de keuken. Amarant kun je zelfs gebruiken als vervanger van rijst of couscous. Het blad van de amarant is ook eetbaar en staat zelfs bekend onder de naam Chinese spinazie. De amarant bloeit in augustus en september.

Amarant eetbaar

Duizendschoon

Duizendschoon is een prachtige snijbloem met witte, roze, rode en paarse kleuren. De bloemen zijn eetbaar en hebben een kruidige en peperige smaak. Je kunt er af en toe wat af plukken om je gerechten op smaak te brengen. De duizendschoon bloeit van juni tot en met september.

Duizendschoon eetbaar

Dropplant 

De dropplant is een stevige plant met blauwpaarse bloemen. Bij kneuzing geeft de plant een sterke geur af waar bijen en vlinders op af komen. Het blad en de bloemetjes van de dropplant zijn eetbaar en hebben een anijssmaak. Je kunt er thee van maken of het over een salade gooien. De dropplant bloeit van juni tot en met september.

Dropplant eetbaar

Oost-Indische kers 

De gele, oranje en rode bloemetjes van de Oost-Indische kers zijn een mooie toevoeging aan elke moestuin. Wist je dat je van de Oost-Indische kers zowel de bladeren en de bloemen als de zaden kunt eten? Van deze zaden kun je kappertjes maken. De bloemen en bladeren van de Oost-Indische kers hebben een lichte pittige smaak en de zaden zijn een stuk scherper qua smaak. De Oost-Indische kers bloeit van juni tot en met oktober.

Oost-Indische kers eetbaar

Zonnebloem

De zonnebloem zorgt niet alleen voor een fleurige toevoeging in je moestuin, maar je kunt de pitten er natuurlijk ook van eten. Wat veel mensen niet weten is dat je in het vroege voorjaar ook de grote zaailingen als kiemplanten kunt eten. De kiemplantjes smaken een beetje nootachtig. De klassieke zonnebloem (Helianthus annuus) bloeit van juli tot en met september. Wees wel snel met oogsten want anders zijn de vogels je voor.

Zonnebloem eetbaar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *